h

Visitatie voor niet-criminele jongeren afschaffen

23 maart 2007

Visitatie voor niet-criminele jongeren afschaffen

Afgelopen maandag, 19 maart, ging Tros Radar over Jeugdzorg. In deze uitzending kwam een ouder aan het woord van een meisje dat behandeling in een gesloten inrichting behoeft en dus nu in een jeugdgevangenis zit omdat in de provincie waar het meisje woont geen ’gewone’ gesloten inrichting is. Het meisje zit tussen criminele jongeren en de gevangenisregels zijn ook voor haar harde wet. Zo wordt zij na elk bezoek van haar ouders uitgebreid gevisiteerd. De SP vindt dat dit niet kan en heeft schriftelijke vragen gesteld.

De SP is van mening dat het feit dat de provincie geen gesloten jeugdinrichting heeft en dus gebruik maakt voor deze kinderen van de jeugdgevangenis, niet betekent dat kinderen in deze gevangenis dan ook maar meteen over een kam moeten worden geschoren, voor het gemak.

De overheid is er tegenwoordig een van regels zijn regels. Maar mensen zijn geen machines. Deze kille en strikt formele behandeling wekt irritatie. Dat blijkt ook uit het jaarrapport van de Nationale Ombudsman dat deze week verscheen. Zijn conclusie: in 2006 jaar zijn er veel meer klachten dan in 2005 en dat komt omdat de overheid de menselijke maat kwijt is. Mensen verwachten een menselijke behandeling, een behandeling toegespitst op hun geval en geen grosbehandeling van regels zijn regels.

In Noord-Holland is op dit moment ook geen gewone gesloten inrichting. In de Doggershoek in Den Helder zitten dus veel kinderen als het meisje uit Tros Radar. Deze behandeling is niet bevorderlijk voor, kan zelfs remmend werken op het herstel van zo’n kind/jongere. Dergelijke gevangenisregels moeten voor deze kinderen (kinderen zonder criminele historie) dus per omgaande afgeschaft worden, vindt de SP. De fractie wil verder ook weten hoe ver de provincie inmiddels gevorderd is met het Transferium, de geplande gesloten inrichting voor niet-criminele jongeren. In december 2006 was er plotseling tegenstand van het ministerie. Inmiddels is er een nieuw kabinet gevormd met voor een deel andere partijen: hoe is de stand nu, ofwel wanneer wordt het Transferium eindelijk geopend?

U bent hier