h

SP: laat station Bloemendaal bestaan

25 februari 2007

SP: laat station Bloemendaal bestaan

De SP is tegen de dreigende sluiting van de NS-stations Bloemendaal, Santpoort-Zuid en Santpoort-Noord. De sluiting wordt voorgesteld in de netwerkanalyse Noordvleugel, een orgaan van het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat de concurrentiepositie van de Randstad wil verbeteren. Het doel van de sluiting is een snellere treinverbinding maken tussen Beverwijk en Haarlem zonder meer treinen te laten rijden.

De SP eist dat de stations worden opengehouden. Lijsttrekker Noord-Holland Dago Wellink: “De SP vindt de voorstellen voor sluiting NS stations meer dan schandalig. Deze voorstellen zijn slecht voor forensen, slecht voor het milieu en vergroten de fileproblemen. Deze voorstellen moeten onmiddellijk worden teruggedraaid.”

VVD-gedeputeerde Cornelis Mooij van Noord-Holland, die mede verantwoordelijk is voor het rapport omdat de provincie eraan heeft meegewerkt, zegt in een reactie: “Sorry, ik was op vakantie.” De adviezen van zijn ambtenaren kunnen echter niet zomaar uit de lucht komen vallen; de VVD-gedeputeerde geeft immers leiding aan zijn ambtenaren en is ervoor verantwoordelijk.

De SP is groot voorstander van aantrekkelijk openbaar vervoer. Nu al worden te veel buslijnen wegbezuinigd. Ook de trein wordt hierbij niet ontzien. Als ook de stations wegbezuinigd gaan worden is het einde zoek en worden forensen weer de auto ingejaagd. Dat is slecht voor het milieu en veroorzaakt files. Voor de SP is sluiting van stations derhalve onbespreekbaar.

U bent hier