h

Provincie Noord-Holland stikt in haar bedrijventerreinen

11 februari 2007

Provincie Noord-Holland stikt in haar bedrijventerreinen

Vorige week presenteerde Milieudefendie (alsmede de gezamenlijke milieufederaties) in Den Haag haar visie in het rapport Zuinig op Ruimte: Nederland heeft geen nieuwe bedrijventerreinen meer nodig, want ten eerste er zijn er zat, zelfs als je in de toekomst kijkt, en ten tweede er staan er veel leeg die al lang geleden geherstructureerd hadden moeten worden. Kortom, iets wat de SP, ook in Noord-Holland, en organisaties zoals Berkhout is Boos al jaren zeggen.

Het rapport 'Zuinig op Ruimte' van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Mileufederaties (januari 2007) stelt op pagina 31 dat de provincie Noord-Holland een groot overschot aan bedrijventerreinen heeft. De huidige voorraad aan uitgeefbaar terrein is nu al groter dan de totale verwachte vraag aan bedrijventerreinen tot 2020. Een toekomstig overschot dreigt. Bovendien staat volgens dit rapport 36% van de terreinen in Noord-Holland als verouderd te boek. Het tempo waarin verouderde bedrijventerreinen worden aangepakt is onvoldoende om verdere veroudering op de bestaande terreinen tegen te gaan. De beleidsopgave van functievermenging en verdichting wordt bij de provincie Noord-Holland bij lange na niet gehaald.

Demissionair minister Winsemius (VROM en van de VVD) steunt de actie Zuinig op Ruimte ook. In een uitzending van het tv-programma Eén Vandaag van 8 januari 2007 riep hij op het open landschap te beschermen. Er zijn volgens hem veel te veel verrommelde bedrijventerreinen en het landschap langs de snelwegen wordt te veel volgebouwd met nieuwe terreinen.

Het huidige provinciebestuur is met andere woorden slecht bezig. De regionale bedrijventerreinvisie moet flink worden aangepast, in de zin van het hierbovengenoemde rapport. De SP zal zich daar hard voor maken.

U bent hier