h

Manipulatie bij Meldpunt Kindermishandeling?

12 februari 2007

Manipulatie bij Meldpunt Kindermishandeling?

De SP in Noord-Holland heeft een sterk vermoeden dat de wachtlijsten bij het Algemene Meldpunt Kindermishandeling (AMK) zijn gemanipuleerd. Het AMK had een lange wachtlijst. Van de overheid moest die wachtlijst in december 2006 weg zijn, de overheid gaf daar extra geld voor uit. In december meldde de gedeputeerde dat het gelukt was: de wachtlijsten bij het AMK stonden op nul. Maar klopt dat wel?

De SP heeft contact met mensen uit het veld die zeggen: er is nog steeds een wachtlijst. De lijst is cosmetisch weggewerkt, niet heus dus. De SP vindt dit, als het waar is, ontoelaatbaar en heeft de provinciebestuur per Open Brief om opheldering gevraagd.

OPEN BRIEF

Aan de Voorzitter en leden van het College Gedeputeerde Staten,

Wij hoorden via onze contacten het volgende:

Op 15 december jl. moest de wachtlijst zijn weggewerkt bij ons, het AMK in NH. We hebben hiervoor een aantal maatregelen genomen zoals 's avonds overwerken. Op 15 december was de wachtlijst 'weg'. Dat wil zeggen: een (tijdelijke) uitzendkracht van het Leger des Heils kreeg 23 zaken op haar naam (normaal is 10) en het restant ging op naam van de teamleiders, terwijl zij geen uitvoerende taken hebben. De gezinnen die eerst op de wachtlijst stonden, staan nu op de lijst 'uitdeelvoorraad'. Met deze gezinnen gebeurt dus niets voor zo lang zij op deze lijst staan (ongeveer 3 mnd). Deze uitdeelvoorraad beslaat nu 60 zaken. De uitzendkracht heeft nog eens 15 zaken teveel op haar naam. Deze gezinnen moeten wachten op hulp omdat zij niet met alle zaken tegelijk aan de gang kan gaan.

Een staaltje cosmetisch wegwerken van de wachtlijst. De Raad van bestuur weet dat er nog steeds een wachtlijst is en dat dit onder een andere naam wordt verborgen.

De inspectie komt volgende week op bezoek, maar spreken 'toevallig' de minst kritische medewerkers.

Vanwege de continue druk van produceren en de toename van het aantal meldingen, zijn er al lange tijd geen bijscholingen, nascholingen, interne begeleiding of anderszins voor met name ervaren medewerkers georganiseerd. Er zijn geen functionerings- of beoordelingsgesprekken. Tijdens een bijeenkomst van de or is mij ter ore gekomen dat dit ook geldt voor de tak jeugdhulpverlening en tot voor kort ook voor de jeugdbescherming. (Deze tak gaat binnenkort echter beginnen met het Deltaplan.) Door het gebrek aan professionalisering komt ook de kwaliteit van het werk steeds meer in de knel.

De medewerkers van het AMK hebben tijdens vergadering met teamleiders en sectormanagers meerdere malen aan de bel getrokken. Dit heeft echter geen effect. Het management geeft de indruk orders van bovenaf te krijgen en nauwelijks zeggenschap te hebben.

Mensen die zorgen aan het AMK melden vragen zich af waarom het maanden duurt voor het AMK met een zaak start (uitzondering hierop zijn crisis-en spoedmeldingen). Ik kan hier geen antwoord op geven.

Tot zover ons contact. Wij vinden de informatie dermate ernstig en van dien aard dat wij snel een toelichting nodig achten en daarom niet de gebruikelijke weg van het stellen van schriftelijke vragen bewandelen. Wij behoeven een toelichting op de volgende punten:

· Bent u op de hoogte van de situatie bij het AMK en klopt het?

· Zo ja, klopt ook wat het management zegt, namelijk dat de cosmetische operatie van hogerhand is aangedragen? Wie is ‘hogerhand’ in dezen?

· Als u niet op de hoogte bent van wat hier gemeld wordt, bent u dan bereid een en ander te onderzoeken. Immers, het gegeven hier: het wegwerken van de wachtlijsten bij een bureau, het AMK, dat in loop der tijden, dat hebben we gezien, steeds meer meldingen krijgt, in een relatief korte tijd met maar tijdelijk wat extra middelen: het is zeer goed voorstelbaar dat men dan voor dit soort knutselarijen kiest.

· Zo nee, kunt u dat uitleggen?

· Bent u het met ons eens dat dit een zeer ernstige zaak is, die tevens zeer snel een definitieve en geen cosmetische oplossing behoeft, immers veel kinderen zitten nog steeds te lang op hulp te wachten, met alle gevolgen van dien.

· Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen en hoeveel tijd geeft u zich daarvoor om de doelstelling: alle wachtlijsten weg, werkelijk te realiseren? Wij wijzen u er nog even op dat geld in dezen niet het probleem kan zijn gezien de enorme reserves van de provincie.

SP-fractie

SP Noord-Holland facebook

Volg SP Noord-Holland

U bent hier