Fusie Essent – Nuon ongewenst
Fusie Essent – Nuon ongewenst
De SP wijst het voornemen van de directies van Essent en Nuon om een fusie aan te gaan af.
Voor een fusie bestaat geen dringende noodzaak. Het is ingegeven door de langere termijn-wens om fusies aan te gaan over de grenzen heen in het perspectief van de privatisering van het aandelenbezit. Ook deze wens wijzen we af daar hierdoor de controle over de energie-voorziening in Nederland uit handen van de Nederlandse overheden raakt. In het licht van de internationale ontwikkelingen waarbij de energievoorziening een machtsmiddel is voor natio-nale politieke en economische doeleinden van grote mogendheden is het uitermate onverstan-dig de zeggenschap in Nederland uit handen te geven.
Binnen Nederlandse grenzen zal door de fusie een volkomen ongelijk speelveld ontstaan tus-sen de energiebedrijven. Er ontstaat een machtsblok dat niet veel goeds beloofd voor de parti-culiere klanten en voor kleine bedrijven en instellingen. Al jaren staan beide bedrijven op ho-ge plaatsen op het gebied van slechte service en klantonvriendelijkheid. Callcentra zijn slecht bereikbaar en veelal bemand door mensen die niet bekend zijn met lokale omstandigheden. Er is fors bezuinigd op dit gebied, met lange wachttijden als gevolg die tot hoge kosten kunnen leiden voor zowel de particuliere als de zakelijke klanten. Voor een deel hebben ook reorgani-saties als uitvloeisel van eerdere fusies tot deze ongemakken geleid. Een nieuwe fusie zal naar onze verwachting leiden tot een herhaling van veel ellende, mede gelet op het voornemen om 1500 à 2000 banen te schrappen.
De dominantie van de nieuwe combinatie op de Nederlandse markt dwingt andere partijen er min of meer toe ook naar fusiepartners uit te zien, en die zijn er dan alleen in het buitenland. In feite zullen zij dan overgenomen worden waarna juist de combinatie Essent-Nuon weer kleiner gaat worden. Zo creëert de beoogde fusie de opmaat naar het volledig verdwijnen van zelfstandige energiebedrijven in Nederland. In elk geval geldt dit voor de elektriciteitsvoor-ziening.
De mogelijke goedkeuring van de fusie door de NMa - zij het na afstoting van een deel van de klanten - staat haaks op het doel in Nederland de concurrentie te bevorderen. We concluderen daarom dat de NMa in feite goedkeuring verleent aan een proces van uitverkoop van de Ne-derlandse energiebedrijven.
Bizar is het verder dat de NMa kan beslissen dat een aantal klanten maar naar een ander be-drijf moet gaan. Hebben die er zelf niets over te beslissen? Is dit bevordering van een vrije markt? Ook een andere doelstelling, bevordering van concurrentie op prijs, komt onder druk te staan, want de verdergaande concentratie van energiebedrijven in Europa zal leiden tot een oligopolistische markt.
Voor de energievoorziening in de toekomst is het belangrijk dat er meer geïnvesteerd wordt in alternatieve vormen van energieopwekking dan het gebruik van fossiele grondstoffen. Hier-voor zal ook meer ruimte moeten komen voor kleinschalige en decentrale opwekking van energie. In het bijzonder is het direct gebruik van zonne-energie van belang daar de zon over-al schijnt. We vrezen dat het creëren van energiekolossen deze ontwikkeling eerder afremt dan bevordert. Want zij moeten het hebben van omzetgroei, terwijl voor een duurzame ont-wikkeling omzetdaling of in elk geval tegengaan van verspilling op de agenda moet staan.