h

Bert Putters geeft gastles Provinciale Staten op Horizon College Alkmaar

15 februari 2007

Bert Putters geeft gastles Provinciale Staten op Horizon College Alkmaar

Tijdens het gastcollege van Bert Putters - SP-statenlid - aan het Horizoncollege te Alkmaar, passeerden veel onderwerpen de revue. Toch is men niet goed op de hoogte van wat de provincie doet. Hot issues voor de leerlingen zijn de schoolkosten, het wonen en het OV.

Vanaf de 2e kamer tot 1e kamer weet de gemiddelde leerling wel wat deze doen. Komt men echter op het terrein van de Provinciale Staten dan valt het stil. Men weet overigens wel dat de leden van PS de 1e kamer kiezen, maar wat de provincie eigenlijk voor de burgers doet, is onbekend. En onbekend, maakt onbemind.

Milieu, Sport, landschap en andere misschien - in de ogen van de politici belangrijke zaken - zijn voor de jeugd niet belangrijk. Er is een duidelijke roep voor verstrekking van gratis boeken en ook gratis en beter OV. "Ik wil graag op mezelf wonen, maar kan dit nooit betalen. Trouwens er is een wachtlijst van 3 tot 5 jaar", zei een leerlinge. "Wanneer ik op het station in mijn woonplaats opstap, heb ik geen zitplaats. Trein en ook de bus zitten soms erg vol. Daarbij is het kaartje wel heel erg duur", zei een leerling uit West-Friesland. "Ik moet echt eerder van school, anders kom ik niet meer met het reguliere vervoer thuis", was weer een klaagzang van een andere leerlinge. Het verhaal over slecht openbaar vervoer hoort de SP vaker. Vooral op het platteland is het erbarmelijk.

Bij de vraag wie de Commissaris van Koningin is, bleef het lang stil. "Is dat niet Ed Nijpels?", zei een leerling trots. Nee, Harry Borghouts! "Nooit van gehoord!".

Het gemêleerde gezelschap van verschillende culturen zouden na de uitleg wel gaan stemmen. De linkse partijen hadden een duidelijke voorkeur. Opmerkelijk blijkt dat ook het CDA de moderne jeugd aanspreekt.

De wederkerige vraag was wel in beide lesuren: "Waarom is Jan Marijnissen weggelopen?". Met een duidelijke uitleg, waren die kiezers tevreden. Het doel was de Provinciale Staten op de kaart te krijgen en dit is in die twee lesuren wel gelukt.

U bent hier