h

SP blij dat Noord-Holland geen Friese Nuonaandelen koopt

24 januari 2007

SP blij dat Noord-Holland geen Friese Nuonaandelen koopt

De provincie Noord-Holland koopt de Friese Nuon-aandelen niet. De SP in Noord-Holland is blij met dat nieuws.

De aankoop zou het enorme bedrag van ongeveer € 1 miljard gaan kosten en met geleend geld worden gefinancierd. De lasten voor de begroting van de provincie zouden op die manier bij de huidige rentestand ongeveer € 40 miljoen per jaar bedragen. Grote banken stonden al klaar om daar een stevige korrel van mee te pikken.

De SP-fracties in de provincies Noord-Holland en Friesland hadden van meet af aan grote twijfels over het nut en de noodzaak van de transactie. Ook de geheimzinnigdoenerij rond de transactie stond beide fracties niet aan. Voor de provincie Noord-Holland heeft een externe organisatie de onderhandelingen met Friesland gevoerd. De inzet van dat bedrijf kostte veel geld, zo denkt fractievoorzitter Mienk Graatsma. 'Iedereen weet nu wel dat dergelijke organisaties onwaarschijnlijke bedragen rekenen per uur per per persoon'. Graatsma zal opheldering vragen over de kosten van de afgeblazen deal in de vergadering van de statencommissie Financiën van aanstaande dinsdag 30 januari.

Persbericht van Noord-Holland en Friesland

Verkoop Friese Nuon-aandelen aan Noord-Holland gaat niet door

De verkoop van de Nuon-aandelen van de provincie Fryslân aan de provincie Noord-Holland gaat niet door. Vorig jaar gaf de provincie Noord-Holland aan interesse te hebben in het kopen van het aandelenpakket van Fryslân. Na bijna een half jaar serieuze onderhandelingen, blijkt dat de provincies er samen niet uitkomen. Gedeputeerde Moens van Noord-Holland en Gedeputeerde Ploeg van Fryslân: ‘Onze achterbannen hebben ons grenzen meegegeven voor de onderhandelingen en het is ons niet gelukt binnen die grenzen tot een overeenkomst te komen.’

Provincie Fryslân bezit 12,6% van de aandelen van energieconcern Nuon en wil al langere tijd van de aandelen af. Noord-Holland heeft een belang van 9,5% in Nuon. Bij de onderhandelingen is onder meer gekeken naar de prijs voor de aandelen, de financiering van de aankoop en een aantal andere voorwaarden.

U bent hier