h

Provincie-organisatie: heren en slaven

4 januari 2007

Provincie-organisatie: heren en slaven

In november 2006 stelde de SP vragen aan Gedeputeerde Staten over de provinciale klokkenluidersregeling. Een en ander naar aanleiding van het feit dat er geruchten gingen dat ambtenaren niets meer durfden te melden uit angst voor repressailles van hogerhand. In haar antwoord stelt Gedeputeerde Staten dat zij niet op de hoogte is van spanningen op dit gebied in de ambtelijke provinciale organisatie. Ofwel, alles gaat goed. Een bevreemdend antwoord aangezien de Ondernemingsraad in haar afrondend oordeel over de reorganisatie nog onlangs stelde dat de sociale veiligheid een probleem blijft. Reden voor de SP om vervolgvragen te stellen.

Afgelopen maandag werd de voorzitter van de Onderzoeksraad voor veiligheid, Pieter van Vollenhoven, geïnterviewd door de NOS. Volgens van Vollenhoven wil de raad in 2007 het initiatief nemen tot een maatschappelijk debat over verantwoordelijkheden als het gaat om veiligheid. 'De raad zal daar zijn schouders onder zetten', aldus van Vollenhoven. In dat kader is de raad van mening dat er een minister van Veiligheid nodig is.
Als er een minister van Veiligheid komt, moet deze niet alleen verantwoordelijk worden voor de sociale veiligheid (criminaliteit, terrorisme), maar ook voor de fysieke veiligheid (rampen, ongevallen), vindt van Vollenhoven. Die minister moet de regie gaan voeren over de veiligheid. Nu doet 'iedereen' dat, meent van Vollenhoven, op zijn eigen manier, zonder afdoende onderlinge uitwisseling.
Van Vollenhoven zei in het interview een groot voorstander te zijn van klokkenluiders - mensen die veiligheidsrisico's of misstanden aan het licht brengen, voordat er een ongeluk is gebeurd. Klokkenluiders kunnen namelijk zorgen voor vroegtijdig ingrijpen. Van Vollenhoven vindt dat klokkenluiders dan ook goed moeten worden beschermd .

Hoewel van Vollenhoven uitspraken doet op nationaal niveau, zijn de woorden van de voorzitter van de Onderzoeksraad ook van toepassing op regionaal, lokaal en organisatorisch niveau: klokkenluiders dienen niet alleen beschermd te worden in het kader van hun sociale veiligheid, maar ook voor hun bijdrage aan het functioneren van een ambtelijke organisatie.

Hoe zit het met de positie van de klokkenluider in Noord-Holland? Niet goed, op dit moment lijkt de klokkenluider in de provincie Noord-Holland nauwelijks beschermd te worden. Een voorbeeld: toen de Ondernemingsraad met de provinciesecretaris het probleem van de sociale veiligheid wilde aankaarten, gaf deze aan alleen geïnteresseerd te zijn in 'man en rugnummer'. Dat wekt weinig vertrouwen. Vreemd is ook dat de provincie blijkens de antwoorden op de eerde door de SP gestelde vragen over de klokkenluidersregeling bezig is met het opstellen van een gedragscode zonder daarbij ook het advies in te roepen van de Ondernemingsraad. Allemaal kenmerken van een zogenaamde top down-organisatie, een organisatie van heren en slaven. De SP vindt deze ontwikkeling niet gewenst en heeft vervolgvragen gesteld.

Schriftelijke vragen over sociale veiligheid in ambtelijke organisatie

U bent hier