h

Evaluatie van reorganisatie vindt provincie kennelijk niet belangrijk

26 januari 2007

Evaluatie van reorganisatie vindt provincie kennelijk niet belangrijk

Onlangs hebben Provinciale Staten de wens naar voren gebracht dat de reorganisatie voor het einde van die huidige ‘regeerperiode’ van het college van Gedeputeerde Staten geëvalueerd zou worden. Het college heeft spoorslags de evaluatieopdracht aan PricewaterhouseCoopers (PWC) gegeven zonder over de opdracht overleg te voeren met Provinciale Staten en de vertegenwoordigers van het personeel (vakbonden en Ondernemingsraad).

Bovendien, de consultant van PWC die de evaluatie verricht is dezelfde persoon die eerder de directie van de provinciale organisatie geadviseerd heeft over de reorganisatie. De evaluatie is eigenlijk doorgestoken kaart. De SP heeft hier al eerder vragen over gesteld maar omdat de antwoorden totaal onbevredigend zijn, gaat de SP hierover nogmaals in de clinch met het provinciebestuur.

Uit de antwoorden van Gedeputeerde Staten op vragen van de SP-fractie blijkt dat de opdracht tot evaluatie door de ambtelijke organisatie is geformuleerd. Dit roept herinneringen op aan de opdracht tot evaluatie van het plaatsingsproces van het personeel. Een opdracht die door de directie van de ambtelijke organisatie is verstrekt aan een oud-gedeputeerde (partijgenoot van de huidige gedeputeerde personeel). Gelet op het slechte image die de provincie heeft opgelopen over de wijze van uitvoering van de reorganisatie, heeft de SP aan het college gevraagd waarom bij deze gevoelige opdracht niet gekozen is voor een opdrachtverstrekking waarbij minimaal het voltallige college betrokken is.

Op de eerdere vraag van de SP waarom Provinciale Staten en vertegenwoordigers niet betrokken zijn bij het formuleren van de opdracht, heeft het college een ontwijkend antwoord gegeven. Gedeputeerde Staten stellen dat Provinciale Staten en werknemersvertegenwoordigers wel degelijk geïnterviewd zijn. Maar dat is niet het antwoord op de vraag. De SP heeft dan ook de vraag opnieuw gesteld: Waarom zijn Provinciale Staten, Ondernemingsraad en vakbonden niet betrokken bij het formuleren van de opdracht aan PricewaterhouseCoopers?

Indien de SP bij deze opdracht betrokken zou zijn geweest, zouden zij graag geëvalueerd willen hebben in hoeverre de reorganisatie tegemoet is gekomen aan dan wel bijgedragen heeft tot de concretisering van:

  • De aanbevelingen en moties vanuit Provinciale Staten naar aanleiding van hun vernietigende onder naar de wijze van aanbesteden door de provincie (en met name de rol van de ambtelijke top in dat proces);
  • De aanbevelingen van de provinciale controller over (gebreken in) de administratieve organisatie. Aanbevelingen die Provinciale Staten hebben overgenomen;
  • Het op orde brengen van de Planning en Control zoals diverse malen door Provinciale Staten is uitgesproken;
  • De doorwerking naar de ambtelijke organisatie voor wat betreft de conclusies en aanbevelingen van de Randstedelijke Rekenkamer over de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde beleid (nota Kennis van eigen kunnen).

Schriftelijke vragen over evaluatie van reorganisatie deel 2

U bent hier