h

Vaagheden in Nota Ontwikkelingsbeeld leidt tot onvoorziene en ongewenste ontwikkelingen

7 december 2006

Vaagheden in Nota Ontwikkelingsbeeld leidt tot onvoorziene en ongewenste ontwikkelingen

In het Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland-noord van de provincie wordt op pagina 127 over het bouwen van woningen in het uitsluitingsgebied gesteld dat nieuwe kleinschalige ontwikkelingen mogelijk zijn mits sprake is van een organische ontwikkeling die ondergeschikt is aan de omvang van de kern, dan wel van maximaal 1 tot 5 woningen op jaarbasis. Er staat verder dat overschrijding van dit aantal van maximaal 5 expliciet aan Provinciale Staten moet worden voorgelegd voor een besluit.
Uit recente woningbouwontwikkelingen in Graft-De Rijp blijkt dat deze formulering eigenlijk te vaag is, en ongewenste ontwikkelingen mogelijk maakt. De SP heeft schriftelijke vragen gesteld.

Ten behoeve van een voorgenomen woningbouwproject van de firma Zeeman uit Hoorn is in opdracht van de gemeente Graft-De Rijp een Beeldkwaliteitsplan (BKP) opgesteld voor de kern Oost-Graftdijk. Het BKP is op grote weerstand gestuit. Het overgrote deel van de bevolking van Oost-Graftdijk heeft zich ertegen gekeerd en in de gemeenteraad van Graft-De Rijp is het vastgesteld met de kleinst mogelijke meerderheid van zeven tegen zes stemmen.

Het bovengenoemde bouwplan van de firma Zeeman omvat circa 20 woningen, de kern Oost-Graftdijk telt momenteel 71 woningen. Daarnaast verdient vermelding dat het gebied behalve van het uitsluitingsgebied mede deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur en het Nationaal Landschap Noord-Holland. In het bestemmingsplan Landelijk Gebied heeft het de bestemming Aln (Agrarisch met landschappelijke en natuurwaarden).

Over het bouwplan en het BKP is verschillende malen overleg gevoerd met de gemeente
Graft-De Rijp. In een e-mailbericht van 4 oktober 2006 aan de gemeente wordt van de zijde van de firma Zeeman gemeld: “Onze uitspraken van een paar maanden geleden zijn ook in overeenstemming met het streekplan waarin is vastgelegd dat op jaarbasis een tot vijf woningen gebouwd mogen worden. Dan is het denkbaar om in een tijdsbestek van twee jaar bijvoorbeeld 25 woningen te bouwen onder de garantie dat er de komende acht jaar niet meer gebouwd zal worden. Dan heb je dus in een periode van 10 jaar gemiddeld 2,5 woning per jaar gebouwd en dat is binnen de door PS [provinciale staten] gestelde regels.”

In deze interpretatie zou het dan ook niet nodig zijn om dit plan voor een expliciet besluit aan Provinciale Staten voor te leggen. Kortom, een vaagheid in de provinciale nota, die tot onvoorziene ontwikkelingen leidt, lijkt het. En zo zijn er meer, de SP vindt dit niet wenselijk en wil van de provincie weten wat ze er aan gaat doen.

 

Schriftelijke vreagen over bouwen in uitsluitingsgebieden en het beeldkwaliteitsplan Oost-Graftdijk

 

U bent hier