h

Stop de marktwerking in het OV

14 november 2006

Stop de marktwerking in het OV

Aanstaande woensdag wordt over heel Nederland actie gevoerd door de werknemers in het Openbaar Vervoer (OV). Doel van de actie is: het tegenhouden van de door het kabinet voorgestelde privatisering van het gemeentelijk OV. De SP is tegen het privatiseren van het OV. Privatisering betekent nl dat je straks als overheid (vrijwel) niets meer te zeggen hebt over frequentie, aantal lijnen, de prijs van de ritten en zo voort. De SP schaart zich dus achter de actievoerders.

Afgelopen donderdag is in de Commissie Verkeer gesproken over het projectplan Collectief Vervoer Noord-Holland Noord. De discussie ging vooral over hoe dat moest worden aanbesteed. Interessant was dat de gedeputeerde zelf ook met maren kwam. Hij erkende min of meer dat de OV-markt op een gegeven moment uitaanbesteed is. Immers, na een aantal jaren aanbesteden zijn de kleine vervoersmaatschappijen uit de markt gedrukt, die houden het concurreren niet vol. Vanaf dat moment gaat de strijd tussen de grote giganten en die gaan prijsafspraken maken. En de overheid heeft het nakijken.
De voordelen, zo zei gedeputeerde Mooij voorzichtig, gelden maar een aantal jaren, daarna valt het nog maar te bezien of er nog sprake is van voordelen op dit gebied. Een weldenkend mens trekt daar de conclusie uit: niet aanbesteden, gewoon niet aan beginnen. Houdt het OV in eigen overheidshanden, zo lang het niet hoeft. (En dat hoeft ook niet. Het kabinet kan nog zoveel zeggen, in dit geval wordt het kabinet overruled door Europa die gemeentelijk OV gewoon toestaat.) Gek genoeg, was dat niet de conclusie van Mooij. Volgens hem was aanbesteden (ofwel weggeven aan de markt) ondanks alles toch beter voor de reiziger. Alleen de SP, de PvdA en GL waren het niet eens met hem.
Maar aanbesteden is niet goed voor de reiziger, en ook niet voor de werknemer in het OV. Want ook die zijn het kind van de rekening. Immers heeft een onderneming bij de aanbesteding verloren, dan is het ‘gaat heen’ voor de werknemer. Kortom, hun toekomst wordt wel heel onzeker. Mooij vindt dat laatste niet belangrijk. Dat was zijn zorg niet, zo zei hij letterlijk.
De provincie gaat voorafgaande aan de aanbesteding in Noord-Holland Noord onderzoeken wat de behoefte is ter plekke. De SP roept de gemeentes en burgers hierbij op zelf ook hun wensen kenbaar te maken aan de provincie en aan de Statenleden. Wellicht dat er dan nog ten minste een beetje goed aanbesteedcontract uit rolt waardoor de nadelen voor de reiziger enigszins binnen de perken zijn te houden.

U bent hier