h

Provinciale klokkenluidersregeling lijkt wassen neus

30 november 2006

Provinciale klokkenluidersregeling lijkt wassen neus

In mei 2006 is het verslag van de vertrouwenspersoon Klokkenluidersregeling provincie Noord-Holland verschenen. Dit verslag heeft betrekking op de periode van 1 januari 2005 tot 1 mei 2006. Net als in het verslag over de daaraan voorafgaande periode wordt door de vertrouwenspersoon gerapporteerd dat er geen meldingen zijn binnengekomen.
Uit de provinciale organisatie komen echter wel degelijk berichten over integriteitschendingen. Deze berichten leiden op de een of ander wijze niet tot officiƫle meldingen in het kader van de klokkenluidersregeling. Dat is vreemd. Het is de vraag of medewerkers van de provincie Noord-Holland wel op een adequate en veilige wijze melding kunnen doen van eventuele vermoedens van misstanden in de organisatie waarin zij werkzaam zijn.

Een bedrijfscultuur die wordt gekenmerkt door transparantie, zorgvuldigheid en integriteit draagt bij aan het voorkomen en tegengaan van praktijken die een organisatie in diskrediet kunnen brengen of schade kunnen berokkenen. De medewerker die overweegt om bepaalde informatie over een mogelijke misstand naar buiten te brengen, ziet zich geconfronteerd met verschillende normen en beginselen waartussen spanning kan bestaan. De medewerker is in het algemeen discretie en loyaliteit verschuldigd jegens de provincie en moet zich onthouden van handelingen die de provincie als werkgever zouden kunnen schaden. De aanstelling ontneemt de medewerker echter niet zijn grondwettelijk gegarandeerde vrijheid van meningsuiting. De uitoefening daarvan is echter onderworpen aan grenzen die voortvloeien uit de arbeidsrelatie en die laatste is door de reorganisatie nogal verstoord. Een volwassen bedrijf kan daar mee omgaan. Kan de provincie dat ook, is nu de vraag. De SP heeft schriftelijke vragen gesteld.

Schriftelijke vragen over de klokkenluidersregeling

U bent hier