h

In Najaarsnota mist bijstelling reorganisatie

28 november 2006

In Najaarsnota mist bijstelling reorganisatie

Op 27 november is de najaarsnota van de provincie behandeld. In de najaarsnota worden traditioneel de bijstellingen opgenomen van de bedragen in de begroting van 2006. Een over het algemeen niet al te spannend stuk. Maar aan de najaarsnota van dit jaar kleeft iets vreemds. Namelijk: geen woord over de provinciale reorganisatie, terwijl uit andere bronnen te halen valt dat de reorganisatie vele malen duurder uit zal vallen dan is begroot. Moet je dat gegeven dan niet in de nota opnemen, was de vraag die Graatsma van de SP gisteren bij de behandeling van de najaarsnota aan de gedeputeerde stelde. Het antwoord was nee, we zijn nog bezig, het reorganisatieproces is nog niet afgerond. Maar dat geldt voor meer posten in de najaarsnota, en bij die onderwerpen worden tussenstanden wel degelijk gemeld. Een onbevredigend antwoord kortom.

De SP kan wel een reden bedenken: deze najaarsnota is de laatste van het zittende college. De nota is een opstapje naar de verkiezingen van maart 2007 en daar mogen dus geen onverkwikkelijke zaken in staan. En de reorganisatie ìs onverkwikkelijk, heel erg onverkwikkelijk. In het dossier reorganisatie op deze site staan vele aanwijzingen daarvoor. We voegen daar nog eentje aan toe: de ideeën van het kwaliteitsinstituut INK (Instituut Nederlandse Kwaliteit) met betrekking tot het goede verloop van reorganisaties.

Op 29 augustus 2006 heeft de SP aan het college van Gedeputeerde Staten vragen gesteld over het volgen van INK-adviezen bij de provinciale organisatie. De vragen zijn door het college op 26 september 2006 beantwoord. Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat de provincie Noord-Holland niet de weg volgt zoals gepropageerd wordt door het INK. Saillant detail: de Commissaris van de Koningin, Harry Borghouts, heeft zitting in het bestuur van het INK. Hoe kan het dat Borghouts als INK-er een lijn voorstaat die haaks staat op, althans anders is dan, de lijn die de provincie waaraan hij leiding geeft, volgt? De SP heeft schriftelijke vragen gesteld.

Schriftelijke vragen over de implementatie van INK binnen de provinciale organisatie

U bent hier