h

Onderhandeling aandelenaankoop Nuon onder vuur

2 oktober 2006

Onderhandeling aandelenaankoop Nuon onder vuur

Al enkele maanden lang is de provincie aan het onderhandelen met de provincie Friesland over hun Nuon-aandelen. Noord-Holland wil ze graag overnemen, want dan blijft Noord-Holland grootaandeelhouder ook als Nuon fuseert met Essent. De vraag is: willen Provinciale Staten dat eigenlijk wel? Moet de provincie dit niet eerst bespreken met PS?

Met die vraag kwam de SP gisteren tijdens het mondelinge vragenuur van de statenvergadering. Deze vraag kreeg veel bijval, behalve van GroenLinks (de betreffende gedeputeerde is van GL, vandaar). Ook de andere partijen vroegen zich af: hoe zit dat? Worden we straks voor een voldongen feit gesteld?

Volgens de gedeputeerde had hij van de Staten wel degelijk fiat en had hij PS ook geïnformeerd, namelijk tijdens een geheim overleg van het seniorenconvent van PS. Terecht stelde Peter Visser van de PvdA, dat dit niet gelijk staat met een fiat en met informeren van PS, immers uit geheime overleggen mag niet ‘geklapt’ worden zelfs niet aan de eigen fractieleden.

De gedeputeerde had nog iets nagelaten, zo bleek: hij had niet het advies ingewonnen van de Ondernemingsraad. Volgens artikel 26 van de wet op de ondernemingsraden moet bij zaken die aanmerkelijk belang betreffen van de organisatie (en hier gaat het over een miljoenenpost) altijd eerst de OR worden geraadpleegd. Onzin, zei de gedeputeerde, dat is niet nodig. Kortom, er zitten vele haken en ogen aan deze onderhandelingen. De provincie is gewaarschuwd en weet dat het draagvlak voor de aankoop lang zo definitief niet is, als ze dacht.

U bent hier