h

Geen bedieningsbouwsel op Willem I-Sluis

19 oktober 2006

Geen bedieningsbouwsel op Willem I-Sluis

Blijkens berichten van omwonenden van de Willem I-Sluis in Amsterdam-Noord gaat er een bedieningshuis midden op de sluisdam van de Willemsluis gebouwd worden. Wat een ieder het meest verbaast, is het feit dat de provincie zelf de aanvraag voor de bouw en de benodigde vergunningen heeft gedaan. De SP schaart zich achter de omwonenden die van mening zijn dat het bedieningshuis eenvoudig overal elders op de wal kan worden geplaatst. De gekozen plaats is de minst aangewezen plek. De SP gaat gedeputeerde Mooij om opheldering vragen.

Zoals bekend is de sluis gered na actie van onder andere de SP. Vorig jaar heeft de provincie aan de Staten gemeld dat de sluis niet wordt gedempt en ook niet meer bediend zal worden. Tevens heeft de provincie na onderzoek vastgesteld dat de Willem I-Sluis een monumentale waarde heeft.

De omwonenden zijn niet ingelicht per brief over het bouwsel en te bouwen huis. Dat is niet zoals het hoort, zelfs het projectbureau van de Noord-Zuidlijn in aanbouw doet het wat dit betreft beter. Het bedieningshuis doet op geen enkele manier recht aan de monumentale betekenis van de sluis: het wordt een grote kast in de vorm van het Nemo-gebouw met een galerij op halve hoogte. Het tast de monumentale waarde zeer aan.

De SP schaart zich achter omwonenden die van mening zijn dat het bedieningshuis eenvoudig overal elders op de wal kan worden geplaatst. De gekozen plaats is de minst aangewezen plek. Vandaar dat het gebouw ook hoger moet worden dan normaal en dat het over de sluiswand moet hellen. Van oorsprong stond het bedieningshuis dan ook aan de oostkant van de sluis, op de wal. Een sluishuis staat altijd op de hoogste kant. Hier is daar merkwaardigerwijs niet voor gekozen.

De SP vindt dat de sluis niet mag worden ontsierd door zo'n bouwsel en zal de gedeputeerde vragen alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de geredde monumentale Willem I-Sluis wordt aangetast door de bouw van een bedieningshuis.

U bent hier