h

Nieuwe burgemeester voor Zaanstad in opspraak

31 augustus 2006

Nieuwe burgemeester voor Zaanstad in opspraak

Burgemeester Jan Baas (Pv/dA) van Enkhuizen is door de vertrouwenscommissie van Zaanstad gekozen als vervanger voor, de door omstandigheden vroegtijdig vertrokken Burgemeester en ex-gedeputeerde van Noord-Holland, Henry Meijdam (VVD).

"Eindelijk weer een socialist" zal menig Zaankanter hebben gedacht. De Zaanstreek heeft namelijk een oude traditie met betrekking tot Socialistische burgemeesters. De eerste (1914) was SDAP’er Klaas ter Laan uit Slochteren.

Jan Baas heeft echter een verleden op Wieringen. Hij heeft daar als Burgemeeester een huis laten bouwen, die volgens onderzoekers van het voormalige waddeneiland, afwijkt van het toen bestaande bestemmingsplan. Daarbij zijn de regels niet nageleefd. De vergunning voor het huis is er in 3 weken doorheen gejast, waar gewone burgers er veel langer op moeten wachten. Ook is de zogenaamde artikel-19-procedure niet gevolgd. De Commissaris van de Koningin heeft wel geconstateerd dat er geen vrijstellingsbesluit van het bestemmingsplan is gemaakt, maar vindt dat Baas geen blaam treft.

Dit was het moment dat de fractie van de SP het tijd vond schriftelijke vragen te stellen aan GS over deze affaire, die bij de Statenfractie al langer bekend was. Daarom verwacht zij een gedegen onderzoek naar deze bouwvergunning, maar ook nog naar 3 andere projecten waarbij de regels schijnbaar zijn overtreden.

Schriftelijke vragen over Jan Baas

U bent hier