h

SP wil noodfonds voor extra pleegkinderkosten

29 juni 2006

SP wil noodfonds voor extra pleegkinderkosten

Beugels en brillen voor pleegkinderen worden niet vergoed. Pleegouders moeten deze kosten sinds januari 2006 zelf opbrengen. Er zijn al pleegouders die hebben aangegeven vanwege de kosten niet langer pleeggezin te willen zijn. Noord-Holland heeft gebrek aan pleegouders. Het is dus zaak dat hier snel een oplossing voor wordt gevonden. De SP vindt dat de provincie een noodfonds moet instellen, zo lang er nog geen oplossing is gevonden. De SP gaat het aanstaande maandag, 3 juli, aankaarten in de Provinciale Staten.

Vóór de invoering van het nieuwe zorgstelsel nam justitie de verzekering voor de pleegkinderen voor haar rekening. Nu niet meer. Nu betaalt Bureau Jeugdzorg de basisverzekering voor de pleegkinderen. Brillen, beugels en plaswekkers worden echter niet gedekt. Daarvoor is een aanvullende verzekering nodig. Die aanvullende verzekering komt voor rekening van de pleegouders. Er zijn al pleegouders die hebben aangegeven niet langer pleeggezin te willen zijn, gewoon omdat het allemaal te duur wordt.

Noord-Holland kampt nu al met een gebrek aan pleegouders. Het is dus zaak dat hier snel een oplossing voor wordt gevonden. Op dit moment is nog niet bekend wat het kabinet en de tweede kamer besluit. Jeugdzorg is echter ook een verantwoordelijkheid van de provincie. Daarom moet de provincie er alles aan doen om de zaak nu al op te lossen, vindt de SP.

Mondelinge vragen over beugels en brillen voor pleegkinderen

U bent hier