h

Jeugdzorg kan en verdient beter.

18 mei 2006

Jeugdzorg kan en verdient beter.

In 2005 zijn er in drie provincies meldweken en meldpunten werkzaam geweest op het gebied van de jeugdzorg. In Groningen werd de meldweek gehouden in februari en de telefoons werden bemand door leden van alle statenfracties. In Brabant heeft de SP-statenfractie in de herfst van 2005 een meldweek georganiseerd. In Noord-Holland ten slotte had de SP tussen juni 2005 en mei 2006 een meldpunt op haar site. Uit de in de verschillende provincies gehouden meldingen blijkt dat er nog veel aan de jeugdzorg schort. De SP heeft vandaag een voorstel ingediend waarin een aantal oplossingen worden aangedragen om de jeugdzorg te verbeteren.

Half april 2006 presenteerden de gezamenlijke provincies het ‘Witboek Jeugdzorg’. Witboek, omdat het een overzicht bevat van de ‘good practices’ van de provincies op het gebied van de jeugdzorg. Met het witboek willen de provincies laten zien dat ze zeer betrokken zijn en dat er onder hun verantwoordelijkheid ook goede dingen tot stand worden gebracht, ondanks de groeiende wachtlijsten. Het goede ding van provincie Noord-Holland is het Transferium, een jeugdinrichting waarin 48 behandelplaatsen komen voor jongeren die een behandeling in een van de maatschappij afgeschermde omgeving nodig hebben. De provincie heeft er 9 miljoen eigen geld voor over. Als het Transferium af is, mogelijk dit jaar, hoeven deze jongeren dus niet langer samen worden opgesloten met jongeren met een strafblad, zoals dat nu gebeurt in De Doggershoek.

De komst van het Transferium is zeker een goed ding, maar daarmee zijn we er nog niet. In 2005 zijn er in drie provincies meldweken en meldpunten werkzaam geweest op het gebied van de jeugdzorg. In Groningen werd de meldweek gehouden in februari en de telefoons werden bemand door leden van alle statenfracties. In Brabant heeft de SP-statenfractie in de herfst van 2005 een meldweek georganiseerd. In Noord-Holland ten slotte had de statenfractie van de SP tussen juni 2005 en mei 2006 een meldpunt op haar site.

Uit de meldingen blijkt dat er nog veel aan de jeugdzorg schort. De SP geeft de opstellers van het witboek gelijk als zij zeggen, op pagina 5: ‘Er blijven kinderen en ouders met problemen. Dat kan Jeugdzorg niet altijd vóór zijn, wel kunnen we er zo snel mogelijk bij zijn.’ Met dien verstande dat zo snel mogelijk ook wordt opgevat als zo snel mogelijk, dus: zodra gesignaleerd, gaan we er iets aan doen. Iets wat tot op heden over het algemeen niet gebeurt.

De SP heeft de portee van de verschillende meldingen bij elkaar gezet en gerubriceerd en een aantal verbeterpunten aangegeven, waarvan de SP vindt dat het vast onderdeel van het provinciaal beleid moet worden. De SP is van mening dat de verbeterpunten de ‘goede dingen’ van 2006 en verder moeten worden. Dan kan de provincie het volgende witboek met nog meer trots presenteren.

Initiatiefvoorstel: Jeugdzorg kan en verdient beter

U bent hier