h

De bouquetreeks van de provincie

31 mei 2006

De bouquetreeks van de provincie

Elk jaar brengt de Commissaris van de Koningin een jaarverslag uit. Een van de vaste rituelen van het zijn van Commissaris. Helaas is de trend in Noord-Holland: steeds meer uiterlijke aandacht aan het verslag te geven. De layout is dit jaar zelfs uitbesteed. De ambtenaar die het voorheen deed, zit op kosten van de provincie thuis.

Dit jaar is, vanwege de reorganisatie, de opmaak en lay-out van het verslag uitbesteed aan een extern bureau. Het resultaat is degelijk en mooi, maar ook protserig en duidelijk veel duurder dan het vorige verslag dat gewoon een zachte kaft had. En als het nou een echt naslagwerk was, of een spannende roman, maar…

Oordeel zelf. Het persbericht van de provincie beschrijft het jaarverslag zo: ‘[In dit jaarverslag] doet de commissaris verslag van de rijkstaken en provinciale taken die hij in 2005 heeft verricht. Zo biedt het jaarverslag overzichten van de afspraken en ambtsbezoeken en van de burgemeesterssollicitanten. De inleiding wijdt de commissaris aan het thema bestuurlijke samenwerking. Hij houdt onder andere een pleidooi voor gemeentelijke fusies. Hij erkent de nadelen van fusies, maar "groter dan de nadelen zijn de voordelen", aldus de commissaris. De ideale gemeente heeft 30.000 tot 75.000 inwoners. Ook gaat hij in op de rol van de provincies bij gemeentelijke herindelingen (…).’

Wij hebben een zwak voor de commissaris, maar veel zin in het lezen van het verslag hebben we na dit persbericht niet. En dat vast niet alleen wij. In dat licht bezien is het dan gewoon zonde voor de layout van zo’n verplicht nummer meer te eisen dan wat een provinciale printer en kopieerapparaat kan leveren.

Nog een detail moet vermeld: de ambtenaar die altijd het jaarverslag verzorgde en daar nooit geen klachten over kreeg is in 2005 boventallig verklaard en zit nu op kosten van de provincie thuis. Vandaar, zegt de provincie, dat wij de layout en zo verder dit jaar moesten uitbesteden. Hoezo ‘vandaar’? Het zoveelste bewijs dat de reorganisatie op een verkeerde wijze wordt uitgevoerd.

U bent hier