h

Boskerpolder mag toch recreatiepark worden

26 april 2006

Boskerpolder mag toch recreatiepark worden

De SP fractie betreurt het dat Provinciale Staten in meerderheid akkoord is gegaan met de herziening van het streekplan Noord-Holland Noord. Daarmee is de realisatie van een verblijfsrecreatiecomplex in de Boskerpolder mogelijk gemaakt. Er zullen daar tussen de 235 en 350 recreatiewoningen worden gebouwd. Dit zal grote gevolgen hebben voor het landschap en de natuur.

De Boskerpolder (gemeente Zijpe) is op 25 oktober 2004 in het streekplan Noord-Holland Noord aangeduid als “uitsluitingsgebied” vanwege de aanwezigheid van groene waarden, open ruimten en omdat dit gebied deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur. De Boskerpolder is van grote waarde in de geschiedenis van de droogmakerijen en er komen bijzonder plant- en diersoort voor. Verstedelijking van dit gebied (waaronder de realisatie van grootschalige verblijfsrecreatiecomplexen) is in uitsluitingsgebieden niet toegestaan.

Bij het vaststellen van het streekplan hebben Provinciale Staten wel gezegd dat er rekening gehouden mag worden met plannen die reeds bij de provincie liepen. Bij de gemeente Zijpe bestond al langere tijd de wens om de verblijfsrecreatieve functies van de Boskerpolder te versterken. De gemeente heeft in 2004, nog voor de vaststelling van het streekplan, de plannen aan de provincie gepresenteerd. Het tegenhouden van die plannen zou het vertrouwen aantasten, volgens Provinciale Staten.

De SP vindt het merkwaardig dat opgewekt vertrouwen tegenover het bestuur van gemeente Zijpe zwaarder lijkt te wegen dan opgewekt vertrouwen van de burger. Want was met het vaststellen van het uitsluitingsgebied niet ook al een vertrouwen gewekt dat daar niets meer gebouwd zou mogen worden? Kortom, het vertrouwen in de politiek heeft weer eens een deuk opgelopen.

U bent hier