h

Hoe veilig wonen we eigenlijk?

22 maart 2006

Hoe veilig wonen we eigenlijk?

WonenIn 1984 is vastgesteld waaraan voldaan moet worden als men wil bouwen in de buurt van gevaarlijke ondergrondse leidingen. Er blijkt echter dat in die tijd niet alle risico's bekend waren. De gemeente Heerhugowaard heeft recent een bouwplan aangenomen wat mogelijk geen doorgang kunnen vinden vanwege nieuwe risicobevindingen. De SP wil weten hoe dit zit, want hoe veilig woon je in de buurt van een hogedrukgasleiding?

Onder de grond is het een wirwar van leidingen: electrische leidingen, maar ook vrij gevaarlijke leidingen zoals hogedruk-aardgastransportleidingen. Het is bekend waar die leidingen allemaal liggen en die kaart van het ondergrondse leidingenpatroon moet een gemeente betrekken bij bouwplannen. Bouwen dicht bij gevaarlijke leidingen, heeft risico's. In 1984 zijn alle hieraan verbonden risico’s in kaart gebracht. Echter, volgens het VNG, de verzamelde gemeentes, waren in 1984 niet alle risico’s bekend. VNG raadt aan bouwplannen en bestemmingsplannen opnieuw onder de loep te nemen en ze op de nu bekende nieuwe risico’s door te lichten.

De gemeente Heerhugowaard heeft recent een bouwplan aangenomen: de nieuwbouwwijk De Draai. Volgens de Alkmaarsche Courant van 1 maart zou mogelijk dit bouwplan geen doorgang kunnen vinden vanwege de nieuwe risicobevindingen. De SP wil weten wat de risico’s precies zijn en welke gevolgen dit heeft voor bijvoorbeeld De Draai. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.

 

Schriftelijke vragen over hogedrukaardgastransportleidingen Heerhugowaard

 

SP Noord-Holland facebook

Volg SP Noord-Holland

U bent hier