h

Provincie honoreert foute beslissing Enkhuizen

7 februari 2006

Provincie honoreert foute beslissing Enkhuizen

Gemeente Enkhuizen besloot najaar 2005 welzijnsstichting Breedband niet langer te subsidiëren. De taken van de stichting zouden worden overgenomen door een woningcorporatie. Breedband liet het er niet bij zitten en probeerde de gemeenteraad tot betere gedachten over te halen. Het besluit van het College Enkhuizen is feitelijk illegaal. Volgens de wet mag een wooncorporatie geen welzijnstaken uitvoeren.

Het hielp allemaal niets, de raad steunde het besluit van het college. Breedband wendde zich tot de SP in de provincie. Konden zij niet wat doen om dit recht te zetten? De provincie heeft toch een controlerende taak en hier werd een wettelijk recht vertrapt. De SP stelde schriftelijke vragen en vorige week kwam daar antwoord op. Een nietszeggend antwoord. De provincie mengde zich niet in dit soort zaken, de provinciale controletaak betrof alleen of de gemeentelijke financiën wel kloppen en de provincie had geen mening over of het nou goed of slecht was wat Enkhuizen had besloten met betrekking tot Breedband. Ofwel de provincie keurt de illegaliteit van het Enkhuizense besluit goed.

Dat het illegaal is dat een wooncorporatie welzijntaken uitvoert, is nu inmiddels ook door de rechter vastgesteld. In de media stond het zo: ‘[Rechter] Van der Haak stelt in zijn uitspraak dat de weigering om Breedband opnieuw subsidie te verlenen 'onvoldoende zorgvuldig is voorbereid en niet berust op een deugdelijke motivering'. Waar de rechter vooral moeite mee heeft, is dat de gemeente vooruitloopt op besluiten die het Rijk nog moet nemen. De gemeente wil een pilot-status om de integratie van wonen en welzijn verder te onderzoeken. Of die pilot er daadwerkelijk komt, wordt beslist door een toetsgroep van het ministerie van Vrom (…). Maar zover is het nog niet. Tot slot neemt de rechter het de gemeente ook kwalijk dat de subsidie is stopgezet zonder dat er sprake was van een uitgewerkt plan van aanpak. Bovendien zijn de organisatorische, personele en financiële consequenties van de overdracht niet goed in kaart gebracht.’

De politiek heeft door deze zaak weer een knauw gekregen. Politieke besluiten moeten niet boven de wet staan, en een provincie die dat honoreert is geen knip voor de neus waard.


Rechter stelt Breedband op alle fronten in het gelijk

Door Paul Gutter

enkhuizen-Welzijnsstichting Breedband kan gewoon haar werk blijven doen, met subsidie van de gemeente Enkhuizen. Dat heeft voorzieningenrechter W. van der Haak in Alkmaar deze week bepaald. In zijn uitspraak laat hij weinig heel van de handelwijze van de gemeente.

De gemeente is al een tijdje van plan de welzijnssubsidie over te hevelen naar Woondiensten Enkhuizen. Vorig jaar is in een voorstudie van de landelijke Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) onderzocht of een dergelijke integratie van woon- en welzijnstaken mogelijk is. Zowel Woondiensten als Breedband werkte hieraan mee.

Nadat dit onderzoek medio vorig jaar stukliep, trok de gemeente de stoute schoenen aan. Onder het motto 'kan het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks' werd de subsidie aan Breedband per 1 januari 2006 beëindigd. Later werd dit veranderd in 1 maart, in de hoop dat Breedband zou meewerken aan een soepele overdracht.

In plaats daarvan stapte de welzijnsstichting naar de rechter en die gaf Breedband deze week op alle fronten gelijk. Van der Haak stelt in zijn uitspraak dat de weigering om Breedband opnieuw subsidie te verlenen 'onvoldoende zorgvuldig is voorbereid en niet berust op een deugdelijke motivering'.

Waar de rechter vooral moeite mee heeft, is dat de gemeente vooruitloopt op besluiten die het Rijk nog moet nemen. De gemeente wil een pilot-status om de integratie van wonen en welzijn verder te onderzoeken. Of die pilot er daadwerkelijk komt, wordt beslist door een toetsgroep van het ministerie van Vrom, die zich daarbij baseert op de bevindingen van de SEV. Maar zover is het nog niet.

Tot slot neemt de rechter het de gemeente ook kwalijk dat de subsidie is stopgezet zonder dat er sprake was van een uitgewerkt plan van aanpak. Bovendien zijn de organisatorische, personele en financiële consequenties van de overdracht niet goed in kaart gebracht.

Bodemprocedure
Bij Breedband is verheugd gereageerd op de uitspraak, maar welzijnswethouder H. Bode is allerminst uit het veld geslagen. Hij vestigt zijn hoop op een later dit jaar te voeren bodemprocedure. ,,Het is jammer dat wat wij willen door deze uitspraak vertraging oploopt. Maar de gemeente Enkhuizen wil in de toekomst absoluut niet verder met Breedband. Er is geen vertrouwen meer nadat Breedband vorig jaar zonder met ons te overleggen met Woondiensten heeft gebroken en is verhuisd naar een ander pand.''

De uitspraak van de rechter is koren op de molen van de Socialistische Partij (SP). De nieuwkomer bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart heeft via brieven aan de raad een aantal keren geprobeerd de politiek in Enkhuizen wakker te schudden. Lijsttrekker Stella Quasten laat weten dat een nieuwe brief over de kwestie-Breedband onderweg is naar de raadsleden.

Wooncorporatie moet zich bij haar leest houden

U bent hier