h

Provincie begeeft zich met projecten op glad ijs, kosten 100 miljoen

28 februari 2006

Provincie begeeft zich met projecten op glad ijs, kosten 100 miljoen

GeldIn de statenvergadering van 27 februari zijn besluiten genomen (met tegenstem van alleen de SP) die de provincie ten minste 100 miljoen euro gaan kosten. Het gaat om de Zuidas in Amsterdam, een kenniscentrum in Den Helder en een bedrijventerrein bij Haarlemmerliede. Allemaal projecten die een goede investering lijken te zijn, maar waarvan het zeer onzeker is of de bijdrage van de provincie effect zal hebben.

Dat is ten eerste de bijdrage van 75 miljoen aan het project Zuidas in Amsterdam. Een megaproject rondom bedrijven, kantoren en wat woningbouw met een begroting van enkele miljarden euro’s. De provincie steekt de 75 miljoen in een luxueuze Openbaar Vervoerhalte aldaar. En dat terwijl het OV in Amsterdam beter is dan waar ook, dus waarom die 75 miljoen niet investeren in Noord-Holland Noord waar de laatste jaren veel lijnen zijn wegbezuinigd en waar een investering werkelijk een verbetering zou betekenen. Het is niet de engie kanttekening. Op dit moment is er nog een gat in de begroting van 50 miljoen. Nog niemand heeft voor dat restbedrag getekend. Kortom, het is hoogs onzeker of dat bedrag ooit nog bij elkaar komt. En zo niet: tabee afloop project, tabee 75 miljoen van de provincie.

Dat is ten tweede de 7 miljoen bijdrage aan het kenniscentrum duurzaamheid en energie in Den Helder. Een onderzoeksrapport stelt dat niet is vastgesteld dat dit project rondom duurzaamheid uiteindelijk iets oplevert aan werkgelegenheid, wat een belangrijke drijfveer is van de provincie er aan mee te werken. Er is op dit moment te weinig bekend is om, zo staat het er letterlijk in het onderzoeksrapport, verstandige beslissing te nemen. Het besluit gaat dus totaal voorbij aan het advies van het onderliggend onderzoeksrapport, is met andere woorden een natte vingerbesluit.

Dan is ten derde de investering va 14 miljoen in een bedrijventerrein bij Haarlemmerliede. Op dit terrein zou plaats gemaakt moeten worden voor bedrijven die elders moeten worden verplaatst om redenen van bijvoorbeeld overlast gevend etc. Allemaal goed en aardig, maar blijkens het onderzoeksrapport, want ook dit besluit is getest, is er geen behoefte aan zo’n terrein. Kortom, nog eens 14 miljoen voor iets wat niet nodig is.

Samenvattend: de provincie vergokt 100 miljoen euro, en dat bewust, want volgens de nu beschikbare -notabene door de provincie zelf verordonneerde onderzoeken- gegevens is het onmogelijk vast te stellen of de 100 miljoen zullen brengen wat de provincie wil. De SP is van mening dat je gemeenschapsgeld niet op die manier mag inzetten en heeft dus tegen gestemd.

U bent hier