h

22 februari: zonde-geld-dag in Noord-Holland

22 februari 2006

22 februari: zonde-geld-dag in Noord-Holland

GeldDe Socialistische Partij stelt op 22 februari grote en kleine verspillingen aan de kaak. Om erom te huilen of te lachen, maar in ieder geval om ervan te leren. Want met gemeenschapsgeld moet zorgvuldig worden omgesprongen! De afgelopen weken hebben inwoners via de landelijke èn provinciale SP-website voorbeelden financiële misstanden kunnen doorgeven. De SP heeft een top 4 gemaakt van geldverkwisting van provinciebelastinggeld. Met stip op nummer 1 staat de onverantwoorde reorganisatie bij de provincie Noord-Holland.

Als je het over geldverspilling hebt, kan je echt niet om de onverantwoorde reorganisatie bij de provincie Noord-Holland heen. Het provinciebestuur is, daarbij gesteund door vrijwel alle partijen (maar niet door de SP!), sinds 2003 bezig de ambtelijke organisatie te reorganiseren. Onder het motto “kwaliteitsverbetering” wordt circa een derde van het aantal medewerkers de deur uitgewerkt; óók medewerkers die in het verleden consequent goede beoordelingen hebben gehad van het management. Het is werkelijk asociaal hoe de provincie met medewerkers omgaat. De overheid hoort een voorbeeldig werkgever te zijn, deze provincie maakt er op dit gebied een potje van. De SP-fractie heeft inmiddels al het vertrouwen in de directie opgezegd. De reorganisatie gaat de belastingbetaler zeker 30.000.000 euro kosten, maar waarschijnlijk veel meer! Het zo wel eens 80.000.000 euro kunnen worden.

Op nummer 2 staat de voorbarige verhoging van de provinciale “opcenten” op de motorrijtuigenbelasting. De provincie wil maarliefst 395.000.000 euro uitgeven aan meer asfalt in Noord-Holland. Het openbaar vervoer komt er hierbij maar bekaaid vanaf. Volgens de SP is het mobiliteitsprobleem het best op te lossen door te investeren in het openbaar vervoer in plaats van meer asfalt voor auto’s. Het is aangetoond dat extra asfalt extra auto’s aantrekt. Zonde van het geld: al die miljoenen die niets oplossen.

Dan op nummer 3 de buitenlandse reizen van de statencommissies. Er zijn zes commissies (exclusief de rekeningencommissie) die elk voor 30.000 euro per vier jaar mogen besteden aan dit doel. In totaal gaat het dus om 180.000 euro belastinggeld dat verbrast wordt! Nog nooit is er een concreet voorstel voortgekomen uit deze buitenlandse reizen. Dáárom vindt de SP deze buitenlandse reizen overbodig. De beoogde leereffecten waarover door de andere partijen hoog wordt opgegeven, kunnen vaak ook in eigen land worden opgedaan. Hetzelfde geldt voor het argument “teambuilding” (ofwel bierdrinken) voorzover dat echt nagestreefd wordt. In de politieke praktijk blijkt namelijk dat de collegepartijen VVD, CDA, GroenLinks en D66 (“Balkenende II plus GroenLinks”) het sinds mei 2003 al prima met elkaar kunnen vinden, maar bijzonder weinig open staan voor inhoudelijke ideeën van de oppositiepartijen.

Op nummer 4 tenslotte (maar we kunnen nog ellenlang doorgaan): de boete voor de provincie vanwege de manier waarop zij projectontwikkelaar Chipshol heeft behandeld. De provincie heeft Chipshol bewezen (de rechtbank heeft Chipshol gelijk gegeven) benadeeld en daarbij (bewezen) allerlei regels omgebogen. Noord-Holland zit nu met de gebakken peren, want er moet een boete betaald worden van 15.000.000-26.000.000 euro.

De volgorde van de genoemde verkwistingen is willekeurig, met uitzondering van nummer 1. Immers, de provincie boet bij de reorganisatie niet alleen miljoenen aan geld in maar ook een enorm verlies aan moraal en moreel.

Reorganisatie krikt kostenpost onvoorzien op tot gigacijfers
Dossier Snoepreisjes
Ook Hof Amsterdam veroordeelt provincie tot vergoeden schade Chipshol
Weet waaraan de provincie uw geld verkwist!

U bent hier