h

Even voorstellen: John van Otterloo, Hilversum

31 januari 2006

Even voorstellen: John van Otterloo, Hilversum

28-01-2006John van Otterloo, lijsttrekker voor de SP in HilversumDinsdag 7 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Maak nu alvast kennis met een van de kandidaten: John van Otterloo. John (46) was groenteboer, offsetdrukker, reed op een SRV-wagen en was voorzitter van een koepelorganisatie voor sociaal werk. Nu werkt hij al weer heel wat jaren in de automatisering bij FNV Bondgenoten. En op 7 maart aanstaande voert hij de lijst aan van de SP Hilversum.

Waarom deed jouw afdeling de vorige keer niet mee aan de verkiezingen?
Vier jaar geleden was er nog geen afdeling van de SP in Hilversum. De gemeenteraadsverkiezing van toen was wel het startschot voor de afdeling Hilversum. Het was het moment dat een aantal SP-ers in Hilversum vond dat het tijd werd voor een eigen afdeling.

Welke uitslag verwacht je op 7 maart?
Dat is moelijk te zeggen, we doen tenslotte weer voor het eerst mee. We hopen in ieder geval op twee zetels, maar meer zou heel mooi zijn.

Waarom heeft jouw gemeente een sterke SP fractie nodig?
Er is in Hilversum nauwelijks aandacht voor onderlinge solidariteit. Hilversum geeft miljoenen uit aan allerlei verkeersmaatregelen voor de auto. Er zijn plekken in Hilversum waar rotondes in een paar jaar al drie keer zijn veranderd. Op de Brink in Hilversum ligt een duur kunstwerk. De gemeente vindt het niet mooi en gaat het onder de grond stoppen. Met de kunstenaar is afgesproken dat we weer iets nieuws van hem kopen. Pure verspilling. Tegelijkertijd stijgt de armoede in Hilversum. Steeds meer mensen kunnen niet meer rondkomen. Toch is Hilversum de laatste jaren steeds minder geld gaan uitgeven aan zaken als bijzondere bijstand en voorzieningen voor gehandicapten. De wethouder vind dat daar een belangrijke taak ligt voor de kerken. Dat vinden we een schande. De gemeente hoort gewoon goed voor zijn inwoners te zorgen.

Is jouw gemeente rijp voor de SP?
Dat denk ik wel. Wij zijn de afgelopen jaren vaak op straat te vinden geweest met allerlei acties. Je hoort dan voornamelijk positieve reacties. Mensen weten ons steeds beter te vinden en verwachten ook dat we samen met hen aan oplossingen werken. Dat willen we ook. We denken dat beter te kunnen als we ook in de raad zitten.

Stel dat je er de mogelijkheid voor zou hebben, wat zou je dan als eerste veranderen in Hilversum?
De bouw van Anna’s Hoeve, en woonwijk aan de rand van Hilversum, midden in de ecologische hoofdstructuur stopzetten, de sloop van de Elektrobuurt tegenhouden, het openbaar vervoer verbeteren, er voor zorgen dat je met behulp van de bijzondere bijstand niet alleen lid kunt worden van de hockeyclub, maar dat je je kind daarvan ook op zwemles kunt doen, teveel om op te noemen. Als ik het moet samenvatten komt het neer op aandacht voor mensen, solidariteit.

Op welke punten doet de gemeente het goed?
Bij de standvernieuwing in Noord wordt uitgegaan van zogenaamde “woondienstzone’s”. Dat is een prima idee. Wat je wel ziet is dat de huizen die daar in de buurt komen te staan feitelijk niet zijn te betalen voor de modale Hilversummer. Ook hier geldt weer dat je kunt zeggen dat ze wel aardige ideeen hebben maar dat er te weining aandacht is voor “gewone mensen”.

Ga je er straks meteen vol tegenaan of kijk je liever eerst de kat uit de boom?
We gaan er al jaren vol tegenaan, er is geen enkele reden om dat straks anders te doen. Natuurlijk, de raad zal wel even wennen zijn, maar wij gaan er vanuit dat de raad maar aan onze ideeen moet wennen, wij niet aan die van hun.

Website SP Hilversum

U bent hier