h

Even voorstellen: Anna de Groot, Zaanstad

28 januari 2006

Even voorstellen: Anna de Groot, Zaanstad

Anna de Groot, lijsttrekker voor de SP in ZaanstadDinsdag 7 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Maak nu alvast kennis met een van de kandidaten: Anna de Groot, SP- lijsttrekker in Zaanstad. In deze gemeenteraad is de SP nu al vertegenwoordigd door twee gemeenteraadsleden, namelijk met Anna de Groot en Rob Poldner.

Anna, kan je jezelf even voorstellen?
Ik ben 49 jaar oud en heb een partner en een dochter van 16. In 1974 ben ik gaan werken in het commerciële verzekeringsbedrijf en werk er – drie dagen per week – nog steeds en met plezier. Al gedurende lange tijd ben ik letselschadebehandelaar. Voordat ik intensief betrokken raakte bij de SP gaf ik ook nog tot drie avonden per week volwassenenonderwijs, voornamelijk aan mensen met een baan in de verzekeringswereld. Aansprakelijkheid is mijn specialiteit. Sinds 2002 ben ik raadslid én fractievoorzitter van de SP- fractie in de gemeenteraad van Zaanstad.

Waarom heb jij je kandidaat gesteld?
Ik wil nog graag tenminste vier jaar door met het werk dat nog zo kort geleden lijkt te zijn begonnen en wat ik met passie doe. Het is heel erg belangrijk dat de SP in Zaanstad doorgaat met het werk. Ook belangrijk is het dat er een sterke SP met een uniek geluid in de gemeenteraad van Zaanstad zit. Ik wil daar graag aan bijdragen.

Wat hoop je te bereiken in de gemeenteraad van Zaanstad?
Mijn lijstje:
Op één staat armoedebestrijding. In Zaanstad is niet zo heel lang geleden een voedselbank opgericht. Op dit moment voorzien zij 45 adressen van voedsel, maar er zijn wel 1.000 adressen in Zaanstad waar de hulp van de voedselbank nodig is. Het is hoogstnoodzakelijk dat de armoede uit Zaanstad verdwijnt.
Op twee staat een beter milieu. In Zaanstad is CARA een veelvoorkomende kwaal, nieuwbouw kan vaak niet doorgaan vanwege de fijnstofproblematiek, onlangs kwam Zaanstad prominent in het nieuws doordat er – waarschijnlijk vanwege stortingen van asbestafval – verhoudingsgewijs veel mensen met mesothelioom zijn. Dit kan zo niet doorgaan!
Op drie staat het behoud en de uitbreiding van de sociale woningvoorraad. In Zaanstad is de ‘nieuwe woningnood’ groot. Een wachttijd van zes tot acht jaar voor een sociale woning is eerder regel dan uitzondering. En ondertussen wordt er geherstructureerd en nieuw gebouwd, waarbij te weinig sociale woningen terugkomen.
Op vier staat het indammen van grote projecten. In Zaanstad staat veel grote en dure projecten op stapel, waaronder het centrumplan Inverdan. En dat terwijl Zaanstad op het randje van de financiële afgrond staat. Zaanstad is bijna artikel 12- gemeente. Laten we eerst maar eens kijken wat écht moet doorgaan. Andere grote projecten moeten worden gestopt.
En verder zijn er nog heel veel andere dingen die wij willen bereiken.

Wat gaat er goed in Zaanstad?
Als de je diverse ranglijstjes van gemeenten bekijkt, zit Zaanstad op geen enkel gebied aan de top, alhoewel Zaanstad als slogan gebruik: “Zaanstad, top van de Randstad”. Ik vind dat er op vele gebieden van alles verbeterd kan worden. Toch zijn er ook een paar pluspunten. Het dorpse karakter van de Zaanse dorpen is grotendeels behouden, in Zaanstad leven mensen van om het even welke etnische afkomst veelal vreedzaam en tevreden naast en mét elkaar en Zaanstad is een zeer veilige stad. Ook durf ik te beweren dat het sociale beleid van Zaanstad – alhoewel de laatste jaren afgekalfd – nog steeds bovengemiddeld is.

Wat gaat er mis in Zaanstad?
De armoede neemt schrikbarend toe, de werkloosheid stijgt sterk boven het landelijk gemiddelde, de portemonnee van de gemeente is bijna leeg maar er worden toch zeer grote projecten gebouwd, kantoren staan leeg, er worden te veel dure woningen gebouwd en met het milieu is het slecht gesteld. Daar moeten we iets aan doen!

Wat verwacht je van de campagne en van de verkiezingen?
Met de campagne zijn we al druk bezig. In de komende weken zullen er veel leuke en ludieke acties zijn. Maar we bezoeken ook veel debatten van allerlei organisaties en partijen. Zelf organiseren we in de nabije toekomst ook nog twee debatten, één over natuur, milieu en dierenwelzijn en één over armoede. En natuurlijk gaan we plakken, folderen en laatste dagkaarten uitdelen.
En natuurlijk rekenen we op meer zetels. Hoeveel dat er zullen zijn weet ik niet. Niet alles hebben wij in eigen hand.

Uit welke coalitie moet het college na de verkiezingen bestaan?
Natuurlijk hoop ik op een links college, waarin de SP vertegenwoordigd zal zijn. SP, ROSA, GroenLinks en PvdA lijkt me een goed plan. Maar dan moeten er wel veel programmapunten uit het SP- verkiezingsprogramma in het collegeprogramma komen.

Waarom moeten mensen in Zaanstad op de SP stemmen?
Dat lijkt me logisch! De SP heeft het meest sociale, milieuvriendelijke en rechtvaardige verkiezingsprogramma. En we zijn vast van plan om al onze idealen, op korte of lange termijn, te verwezenlijken.

Website SP Zaanstreek
Weblog Anna de Groot

U bent hier