h

Moeten statenleden 31% meer verdienen?

29 november 2005

Moeten statenleden 31% meer verdienen?

De SP moet niets hebben van het advies van de commissie-Dijkstal die de beloning van politieke ambtsdragers onderzocht. Dijkstals advies luidt namelijk burgemeesters, statenleden en andere volksvertegenwoordigers een fikse loonstijging te geven. Statenleden zouden volgens de Commissie Dijkstal liefst 31% extra moeten krijgen (van € 800 naar € 1200 per maand).

De SP vindt het een uitgesproken slecht idee. Terwijl de regering ‘het volk’ voor de volgend jaar een minimale of zelfs helemaal geen loonsverhoging toestaat, krijgen de politici er in hun eigen portemonnee per maand straks heel wat geld bij. Dat is niet te verkopen.

Om ons even tot het statenwerk te beperken: waar kríjgen die statenleden de 31% loonsverhoging eigenlijk voor? Drie maanden van het jaar duurt ten eerste het reces. Dus dat is al drie maanden 1200 € krijgen voor 100% nietsdoen. Dan de 9 maanden de rest van het jaar. Van de grote fracties voert minstens de helft hoogstens een maal per jaar het woord. Nu zullen die mensen thuis best wel eens een vergaderstuk lezen en zich trouw op de verschillende vergaderingen eens per maand vertonen, maar echt hard en noest werken, nee dat hoeven zij bepaald niet. Bij de kleine fracties wordt wat harder gewerkt, gewoon omdat er minder mensen zijn om het lees- en vergaderwerk over te verdelen. Maar ook dan geldt: een dag per week vrijhouden voor provinciewerk is meer dan genoeg. Ofwel, 300 € per week voor in totaal 1 dag werk: Kassa!

En dan nog iets: 99,9 % van de statenleden hebben een baan (de zogenaamde broodbaan) naast hun statenwerk. Die baan laten het merendeel voorgaan, die vinden ze belangrijker, want dat is hun brood. Dus als een vergadering (overdag) even niet uitkomt vanwege hun werk dan zeggen ze doodleuk: vanwege mijn werk kan ik niet komen. Hoezo, mijn werk? U heeft zich toch kandidaat gesteld voor volksvertegenwoordigend werk? U krijgt daar toch ook een vergoeding voor? Dat schept toch verplichtingen?!

De SP durft de weddenschap aan dat deze houding van de statenleden niet zal veranderen als straks het stateninkomen met 31% omhoog gaat. Dus dan zal nog steeds 99,9% van de statenleden de broodbaan laten prevaleren boven het statenwerk. De rest, de € 1200 van de provincie, steken ze als welkome bonus in hun zak en reken maar dat ze dan ook nog ‘terecht verdiend’ vinden.

Hoger loon politici verdiept kloof burger-politiek

U bent hier