h

Noord-Holland niet beter ingesteld op watersnoodramp dan Amerika

8 september 2005

Noord-Holland niet beter ingesteld op watersnoodramp dan Amerika

In het Haarlems Dagblad stond afgelopen 2 september een artikel met de titel: Rampenplannen overheden rammelen aan alle kanten. Er was, zo vertelde het artikel, onderzoek gedaan in Zeeland naar hoe de overheid een ramp als in New Orleans in Zeeland op zou vangen. Het resultaat was verre van opbeurend. Het merendeel van de mensen zou niet op tijd zijn geëvacueerd, met alle gevolgen van dien. De onderzoekers hebben op basis van dit resultaat een evacuatiemodel ontwikkeld dat met name voor overheden in kustgebieden een uitkomst zou zijn.

De SP heeft naar aanleiding van dit artikel schriftelijke vragen gesteld. De SP wil van de provincie weten of zij nu ook met dit model gaan werken. De SP wil ook weten of Noord-Holland statistische gegevens als ‘een ramp gebeurt een maal in de 50 jaar’, nu, anno september 2005, minder star interpreteert dan de Amerikaanse overheid en dan Noord-Holland zelf aangaf te doen tijdens de statenvergadering van 4 juli jongsleden.

Op 4 juli 2005 stond op de agenda van de Staten de resultaten van de pilot De Ronde Hoep, over de waterberging in Noord-Holland. Tijdens de behandeling van dit stuk ontwikkelde er zich een discussie tussen de SP en de gedeputeerde over hoe een statistisch gegeven als ‘eens in de 50 jaar’ geïnterpreteerd diende te worden. Volgens de SP betekende het gegeven dat de ramp over vele eeuwen genomen eens in de 50 jaar gebeurde, maar dat de ramp ook morgen plaats kan vinden. De gedeputeerde vond dit een uiterst curieus uitgangspunt en was niet van plan meteen nu op dit moment al de voor een ramp nodige financiële middelen opzij te zetten. Ofwel, de gedeputeerde neemt eens in de 50 jaar letterlijk en pas in 2050 kan Noord-Holland een ramp financieel te lijf. En dat betekent dat een New Orleans ook in Noord-Holland kan gebeuren.

U bent hier