h

Pleegzorg in de verdrukking: provincie doe iets

13 juni 2005

Pleegzorg in de verdrukking: provincie doe iets

In de Volkskrant van 10 juni staat dat de William Schrikkerstichting per direct een opnamestop heeft ingelast. De William Schrikkerstichting is een gespecialiseerde organisatie voor jeugdbescherming en pleegzorg gericht op kinderen met een handicap of chronische ziekte. Er is geen geld meer voor pleegzorg en vandaar dat de deuren dicht gaan. De stichting is van plan de overheid te dagen, want, zo zegt de stichting, de overheid schendt de rechten van het kind.

De William Schrikkerstichting valt onder Amsterdam en de provincie zal dus kunnen zeggen: dit probleem is niet het onze. De SP is niet die mening toegedaan. En acht de provincie in dezen minstens zo verantwoordelijk, immers in een gesmeerd lopende samenleving wordt daar waar nodig door elke (welke laag ook) overheid hulp geboden.

Toen vorig jaar het meisje Savanne dood in de kofferbak van de auto van haar moeder werd gevonden, was heel Nederland in rep en roer, en terecht: hier was iets verschrikkelijk fout gegaan. Vanuit Den Haag werd extra geld beloofd voor de jeugdzorg en het Deltaplan ter verbetering van de jeugdzorg werd afgekondigd. De moeder van Savanne werd in staat van beschuldiging gesteld en ook tegen de gezinsvoogd werd procesverbaal opgemaakt. Dat laatste kwam hard aan in de wereld van de jeugdzorg, bij de mensen die werken in de jeugdzorg. En dat is óók terecht: de overheid met haar bureaucratische eisen is verantwoordelijk voor het feit dat gezinsvoogden te weinig tijd hebben voor hun gezinbezoekende taak, de overheid is mede schuldig aan wat er met Savanne gebeurde. De William Schrikkerstichting heeft daarom gelijk de overheid voor het gerecht te willen dagen. Zo lang de overheid niet alles uit de kast haalt om de jeugdzorg op poten te krijgen: oftewel nog meer geld, meer personeel, voldoende opvangplekken, zo lang zal die overheid schuld hebben aan incidenten zoals dat met Savanne.

De SP vindt dat de overheid die verantwoordelijkheid moet erkennen. En zo Den Haag dat niet doet, dan moet de provincie het fatsoen hebben in dat gat te springen. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.

Schriftelijke vragen over pleegzorg

U bent hier