h

Overweg in Hoorn moet veilig

8 juni 2005

Overweg in Hoorn moet veilig

De situatie rondom de overweg voor voetgangers bij het Keern en de Koepoortsweg in Hoorn is al langere tijd onveilig. De SP vindt dat de provincie aan Prorail (verantwoordelijk voor de overweg) moet vragen er nu meteen iets aan te doen.

Bert Putters bij onveilige overweg in Hoorn
SP-statenlid Bert Putters (rechts) licht het probleem toe bij de gesloten overweg

Het probleem van deze overweg is dat de overwegbomen erg lang gesloten zijn. De trein is nog niet goed en wel binnengelopen op het station of de overwegbomen zijn al gesloten. Het duurt (met name in de spits) vervolgens een behoorlijk tijd voordat de trein verder gaat en de overweg passeert. Omdat er vaak terzelfdertijd ook nog sprake is van een trein uit de andere richting lijkt het alsof de overwegbomen langer dicht zijn dan normaal.

Het gevolg van dit alles is dat mensen, geïrriteerd door het lang schijnbaar zonder enige reden moeten wachten, de overweg ondanks de overwegbomen proberen over te steken. Dat levert gevaarlijke situaties op. Om dat tegen te gaan heeft de NS extra hekken geplaatst. Hierdoor kun je niet langer om de gesloten bomen heen lopen. Men kan de overwegbomen nog wel passeren door te bukken. De meeste mensen lukt dat nog wel: die extra hekken zijn dus niet afdoende.

Iemand in een rolstoel of met een rollator lukt het niet om te bukken. Juist rolstoelgebruikers en rollatorgebruikers maken gebruik van deze overweg vanwege de nabijheid van het verzorgingstehuis Lindendaal. Voor laatstgenoemde gebruikers is de overweg door de geplaatste hekken zeer gevaarlijker geworden. Als minder valide mensen de overweg oversteken of overrijden terwijl de bomen omlaag gaan, kunnen ze vaak niet op tijd de overgang verlaten en in dat geval komen ze onherroepelijk gevangen te zitten op de overgang.

De gemeente Hoorn heeft gezegd dat zij de situatie ook als gevaarlijk zien, maar dat deze overweg in hun onderhandelingen met Prorail, verantwoordelijk voor deze zaak, niet de prioriteit heeft. Dat moet nu veranderen. Ook deze veiligheid is namelijk belangrijk, en de provincie is daar medeverantwoordelijk voor. De provincie moet Prorail op de situatie wijzen en een oplossing eisen.

Schriftelijke vragen over de veiligheid van de overweg in Hoorn

U bent hier