h

Overheid hoofdschuldige voor falende jeugdzorg

2 mei 2005

Overheid hoofdschuldige voor falende jeugdzorg

De wachtlijsten in de Noord-Hollandse Jeugdzorg blijven lang, ondanks de financiële injectie van de provincie. Dat is reden voor zorg. Maar het is niet juist de schuld van dit alles bij Bureau Jeugdzorg (BJZ) te leggen zoals de VVD en het CDA doen. Hoofdschuldige is de rijksoverheid. Laatsgenoemde heeft de afgelopen 10 jaren een enorme bureaucratie ingevoerd, waardoor het BJZ aan zijn eigenlijk werk niet meer toekomt.

De VVD, CDA en D66 hebben in de Commissie Sociale Infrastructuur van afgelopen woensdag fel uitgehaald naar Bureau Jeugdzorg. Het CDA sprak zelfs van onder curatele stellen. Onderwerp van gesprek was de zoveelste rapportage van de wachtlijst Jeugdzorg, waaruit bleek dat de wachtlijst ondanks de financiële injectie van de provincie van vorig jaar nog altijd niet was teruggebracht.

De SP vindt het niet juist dat de schuld volledig bij het BJZ wordt gelegd. Het BJZ is uitvoerder van landelijk beleid. Het rijk eist van de BJZ’s verslaglegging. Verslaglegging is belangrijk maar het moet niet ten koste gaan van het echte werk, de zorg: oftewel er moet structureel personeel bij. Echter, het rijk heeft daarvoor geen extra geld beschikbaar: dàt is de ware achterliggende oorzaak van de groeiende wachtlijsten en de slechte resultaten bij het BJZ.

De hoofschuldigen voor de falende jeugdzorg zitten in Den Haag. VVD, CDA en D66 zouden er beter aan doen hun collega’s op het rijkspluche ter verantwoording te roepen. De Zwarte Piet neerleggen bij het BJZ in Noord-Holland is gemakzuchtig en in hoge mate onterecht.

U bent hier