h

Kan de N201 nog wel?

9 april 2005

Kan de N201 nog wel?

De Raad van State heeft besloten dat er geen versoepeling komt van de Europese norm voor luchtkwaliteit. Dat heeft grote gevolgen voor bouwprojecten in Nederland. De vraag is of de omlegging van de Noord-Hollandse N201 nu nog wel mogelijk is. De SP heeft de provincie gevraagd op korte termijn te onderzoeken wat de uitspraak betekent voor grootschalige asfaltprojecten in Noord-Holland.

Als er niet met spoed maatregelen worden genomen om de luchtkwaliteit van Nederland te verbeteren, mag er niets meer bijgebouwd worden. Nieuwe bouwprojecten kunnen niet doorgaan omdat ze de luchtkwaliteit in het overvolle Nederland nog verder verslechteren. Daarom heeft staatssecretaris Van Geel geprobeerd de strenge Europese normen voor luchtkwaliteit te versoepelen, maar deze week bleek dat dat feest niet doorgaat. De Europese richtlijn voor verbetering van de luchtkwaliteit is al sinds 2001 van kracht, maar Nederland heeft altijd gedacht wel onder de richtlijnen uit te komen door een beroep te doen op de kleine oppervlakte van Nederland.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor allerhande projecten in Nederland en Noord-Holland. Begin 2005 bleek uit onderzoek dat de omlegging van de N201 vele milieuregels overtrad. Gedeputeerde Mooij wees de kritiek toentertijd luchtig weg, omdat zijns inziens het project over het geheel genomen een verbetering was voor het milieu. De uitspraak van de Raad van State lijkt korte metten te maken met hetgeen Mooij van mening is. De SP heeft Gedeputeerde Staten opgeroepen op heel korte termijn te onderzoeken wat de uitspraak betekent voor grootschalige asfaltprojecten als de N201 en de N242.

SP Kamernieuws: Geen versoepeling Europese norm luchtkwaliteit

U bent hier