h

SP gaat zélf naar Brussel

23 maart 2005

SP gaat zélf naar Brussel

De statenleden van de commissie Economie, Landbouw en Europa (ELE) maken zich alweer klaar voor een reis naar Brussel in april. De commissieleden maken vele malen per jaar deze reis. Nog nooit is een gewone Noord-Hollander wijzer geworden van dit zich al maar herhalend veldonderzoek. De SP gaat dus nooit mee en nu, in april, al helemaal niet. De SP was pas nog, 19 maart, op eigen kracht naar Brussel afgereisd om te demonstreren tegen de dienstenrichtlijn van Bolkenstein.

Op die dag was een grote demonstratie tegen de dienstenrichtlijnen gepland in Brussel. De SP is tegen de dienstenrichtlijn, vooral vanwege de effecten die het zal hebben op de arbeidsvoorwaarden. Daarom was het bezoek aan Brussel nu wel zinvol. De Brusselreis die door de ELE-leden wordt voorbereid voor april, komt voor de SP dus echt als mosterd na de maaltijd.

Overigens, het is en was jammer dat de SP afgelopen zaterdag weinig van de andere Noord-Hollandse statenfracties heeft gezien, maar dat zal zijn reden hebben.


Hieronder een luchtig reis- en onderzoeksverslag van Ake de Vries, die voor de Noord-Hollandse SP in Brussel was:

Er waren ruim 65.000 demonstranten en ik heb dan ook mijn ogen uitgekeken. Ik heb gesproken met vertegenwoordigers van bewoners uit Europa en Brussel over de gevolgen van de invoering van de dienstenrichtlijn, Ik heb met onze eigen SP-Europarlementariërs gediscussieerd over wat invoering van de dienstenrichtlijn in de praktijk betekent en en passant namen we ook de Europese Grondwet mee en de invloed van een en ander op Noord-Holland. Ik heb een bezoek gebracht aan de terreinen van de voormalige wereldtentoonstelling, ik heb veldonderzoek verricht op het gebied van de architectonische wanprestatie als daar zijn de aanpassing van historisch relevante bouwwerken in het kader van de modernisering. Ik heb het grootstedelijk openbaar vervoerssysteem onderzocht, en daarnaast onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van de suburbanisaties met het eigen autovervoer. Ik heb ook nog een vergelijkend prijsonderzoek verricht onder restaurateurs en het functioneren onderzocht van het al geruime tijd bestaande, wereldwijde hotelboekingssysteem via Edufield, ik heb gekeken of de Brusselse aanbiedingen overeenstemden met het getoonde aanbod. Ik heb onderzoek gedaan naar het functioneren van het toeristisch voetgangersverwijssysteem met behulp van kleine aanwijzingsbordjes, dit laatste onderzoek combineerde ik met onderzoek naar het al of niet frequent voorkomen van stadsplattegronden in het Brusselse centrum vergeleken met het voorkomen ervan in subcentrumwijken van deze wereldstad, ik heb voorts onderzoek gedaan naar de effecten van de winkelsluitingstijden op het aankoopgedrag van toeristen. Ik bemerkte zo dat toeristen zich anders gaan gedragen naarmate zij het idee hebben dat aan hun eerste levensbehoeften in het gewone verkeer te weinig naar hun idee kan worden voldaan. Dat laatste bleek in Brussel het geval en wat krijg je dan: dan zie je veel toeristen met een tasje lekkers vroegtijdig naar hun hotelkamer verdwijnen. Maar dit terzijde. Ik heb voorts veldonderzoek gedaan naar het TV-kijkgedrag van cafébezoekers tijdens het uitzenden van sportevenementen, ik heb empirisch onderzoek gedaan naar het voorkomen van visueel waarneembare integratie- en segregatieverschijningsvormen, de inwerking en beleving van deze boeiende cultureel-maatschappelijke ontwikkelingen in de ogen van de buitenstaander, ik heb......, enz. enz, Om kort te gaan: het was een leerzame dag.

www.dienstenrichtlijn.nl

U bent hier