h

Geen Provinciale Meldweek Jeugdzorg

10 maart 2005

Geen Provinciale Meldweek Jeugdzorg

Het voorstel van de SP in navolging van de succesvol verlopen Meldweek Jeugdzorg in Groningen (begin februari) ook zo’n week in Noord-Holland te organiseren heeft het niet gehaald. Geen van de andere leden van de Commissie Sociale Infrastructuur wilde er afgelopen woensdag aan. De reacties zijn het waard, alleen al vanwege de curiositeit, apart vermeld te worden.

Volgens de VVD wisten de statenleden alles al over de Jeugdzorg en over wat daar bij komt kijken. D66 gaf aan geen behoefte te hebben aan het controleren van ambtenarenwerk. GroenLinks vond ‘de’ Jeugdzorg in Noord-Holland niet urgent. Het CDA vond het er ook niet de tijd voor, bovendien had elk statenlid de beschikking over een telefoon, dus burgers wisten de statenleden zo nodig te vinden. De PvdA tenslotte vond eveneens dat het allemaal uitstekend was, laatstgenoemde wilde dan nog wel toegeven dat de voorgestelde methodiek prima was. Iets wat de VVD overigens ook had gezegd.

Met deze opmerkingen moet de Jeugdzorg het in Noord-Holland het dus voorlopig doen. Behalve de SP hebben alle statenleden aangegeven geen behoefte te hebben aan een dialoog met de burger als het om Jeugdzorg gaat. Volgens hen is de Jeugdzorg nl prima geregeld. Het zal maar gezegd worden, terwijl de wachtlijsten nog lang niet zijn ingelopen en er deze zomer nog een door mishandeling overleden meisje in een kofferbak werd gevonden, iets waarover ook door Commissieleden van genoemde partijen vragen zijn gesteld, en dan toch: het is prima geregeld.

De houding van de statenleden is ook hypocriet. Immers op het gebied van de zogenaamde Extra Investeringsimpuls wordt wèl specifiek om een dialoog met de burger gevraagd. (zie "Statenleden in nep-dialoog met bevolking") In het geval van de investeringsimpuls geen opmerkingen à la we hebben toch allemaal telefoon, de burger kan ons toch bellen? Nee, bij de impuls moeten er consultatie-avonden worden georganiseerd, met catering natuurlijk, en er moeten burgers uitgenodigd. Probleem daarvan is dat men tot op heden geen idee heeft hoe die burger te bereiken. Gerichte uitnodigingen worden nl alleen naar instellingen en overheden verzonden, oftewel geen normale burger wordt per brief bereikt.

De slotsom: de statenleden van het CDA, de VVD, GroenLinks, D66 en de PvdA gaan uitermate selectief dialogen aan. De man, de vrouw, het kind op straat, een statenlid van deze partijen heeft daar alleen wat mee als het hem/haar uitkomt.

SP wil Meldweek Jeugdzorg
Initiatiefvoorstel Meldweek Jeugdzorg

U bent hier