Bij kindermishandeling passen geen lange wachttijden
Bij kindermishandeling passen geen lange wachttijden
Deze week werd uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend dat er jaarlijks 107 duizend kinderen met mishandeling te maken krijgen in Nederland: tweemaal zoveel als tot nu toe werd gedacht. Hans Nieukerke van de MO-groep Jeugdzorg vindt dat Bureaus Jeugdzorg (BJZ) direct moeten kunnen inspelen als het aantal meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) groeit. Nieukerke vindt ook dat provincies elk kind moeten willen helpen. Ofwel: BJZ moet vrijer met het budget dat ze krijgt kunnen omspringen en er moet meer geld bij. Het MO wil hierover afspraken maken met het rijk en de provincies. Aan de SP zal het niet liggen: de SP is vierkant voor de voorstellen van het MO.
Gisteren werd bekend dat overal in Nederland de wachtlijsten in de jeugdzorg weer toenemen. In Noord-Holland zijn ze nooit weg geweest. De wachtlijst werd van naam veranderd: uitdeelvoorraad, en dat was dat. Misschien heeft de teller 1 dag op nul gestaan, maar voor dit soort 'successen' hoort een overheid niet te gaan. De wachtlijsten ontstaan ook omdat BJZ geen kortdurende hulp mag doen. BJZ moet alle meldingen doorsturen ook als er hoogstens een tiental gesprekken nodig lijken te zijn. Doorsturen betekent een enorme papierfabriek en een wachttijd extra voor de jongere van ten minste drie maanden.
Carlien Boelhouwer: "Ik hoop werkelijk dat het nieuwe Noord-Holandse college haar fiat geeft aan wat het MO wil. Ik hoop ook dat ze uit zich zelf bij minister Rouvoet gaan lobbyen. De SP heeft altijd al gezegd dat er meer geld naar de jeugdzorg moet. Tot nu toe stemde de meerderheid in de Staten altijd tegen dergelijke voorstellen. Het probleem zou niet met geld zijn op te lossen, was de reactie dan. Het is goed dat deze wens om meer geld nou eens van een andere kant komt. Misschien dat ze dan minder allergisch reageren."