h

Opheffing buslijnen Noord-Holland Noord - helaas – zoals SP voorspelde; acties gaan door

10 mei 2018

Opheffing buslijnen Noord-Holland Noord - helaas – zoals SP voorspelde; acties gaan door

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
De opheffingen van de buslijnen in Noord-Holland Noord zijn precies zoals de SP al had voorspeld. Dit blijkt uit het 'Vervoerplan Noord-Holland Noord vanaf 22 juli 2018' dat busbedrijf Connexxion onlangs op zijn website heeft gepubliceerd. In de staten­commissie Mobiliteit van 9 april had gedeputeerde Post (VVD) nog gezegd dat mensen op het verkeerde been waren gezet over de opheffingsplannen: "Er zijn daarbij verkeerde voorbeelden gebruikt. Er is paniek ontstaan, die volkomen overbodig is." Maar deze paniek bleek dus achteraf volkomen terecht. Acties van de SP tegen de opheffingen blijven doorgaan. Zie voor alle verslechteringen helemaal onderaan (lees verder).

Hoewel Post geen namen noemde was duidelijk dat zij met haar beschuldigingen wees in de richting van de statenfractie van de SP, die eerder dit jaar onthulde welke lijnen zouden worden opgeheven. SP-statenlid Marnix Bruggeman heeft steeds gezegd dat elf buslijnen geheel of gedeeltelijk zouden worden opgeheven: "Waar we maar een greintje twijfel hadden of we het bij het rechte eind hadden, hielden we een slag om de arm. Uiteindelijk blijken er nu maar liefst veertien lijnen geheel of gedeeltelijk te worden opgeheven. Wij zijn er bepaald niet trots op dat we gelijk gekregen hebben. Want dit is diep triest voor de mensen die deze bussen nu nog gebruiken. Wij kunnen alleen maar gissen waarom gedeputeerde Post beweerde dat er onjuiste informatie was verspreid en paniek gezaaid." Tot de recente publicatie van het Vervoerplan op de website van Connexxion weigerde de gedeputeerde de opheffingsplannen openbaar te maken. Bruggeman: "Misschien hoopte ze op die manier dat er geen protesten kwamen." Die protesten kwamen er toch massaal, nadat de SP de opheffingsplannen bekend had gemaakt.

Foto: SP / SP
Helaas hebben de protesten nog nauwelijks geholpen, zoals nu blijkt uit het Vervoerplan. Alleen hier en daar zijn er onder druk van de protesten in de bezuinigingsplannen enkele kleinigheidjes teruggedraaid. Zo blijft tussen Callantsoog en Grote Keeten de bus rijden. In de vergadering van provinciale staten van 23 april had de SP voorgesteld extra provinciaal geld uit te trekken voor het behoud van de bedreigde buslijnen. Dat voorstel werd verworpen door een meerderheid van PvdA, D66, CDA en VVD. De SP geeft de strijd niet op en komt binnenkort met nieuwe acties.

Uit de nieuwe dienstregelingen van Connexxion blijken de volgende verslechteringen:

- Lijn 1 ringlijn Alkmaar Station - De Hoef. Rijdt alleen nog in het westelijk deel van de Hoefslag v.v.

- Lijn 3 Alkmaar - Daalmeer Rietschoot: 's avonds en op zondag opgeheven.

- Lijn 5 ringlijn Alkmaar Station – De Hoef. Opgeheven.

- Lijn 6 (wordt lijn 162/166): verbinding Heerhugowaard Station - Icaruslaan opgeheven

- Lijn 10 Alkmaar Station – Oudorp – St. Pancras - Langedijk – Heerhugowaard. Rijdt voortaan het traject Station Alkmaar – St. Pancras Kerkplein. Traject St. Pancras – Heerhugowaard opgeheven.

- Lijn 13 Hoorn Station - Zwaag De Strip - Westblokker - Hoorn Rondeelstraat. Opgeheven en vervangen door een buurtbus met vrijwilligers.

- Lijn 14 Hoorn Station - Hoorn Kersenboogerd. Rijdt niet meer door bedrijventerrein Hoorn '80.

- Lijn 28 Texel Veerhaven – Den Burg – De Koog. Er wordt niet meer het gehele rondje door Den Burg gereden. Haltes Gemeentehuis, De 99, Meester Kraaistraat, Buytengors, Wagenmakerstraat, Noordwester, Sint Jan en Gasthuisstraat opgeheven.

- Lijn 31 Den Helder - Ziekenhuis - Station Zuid. Gewijzigde route en 1 x per uur in plaats van ieder half uur.

- Lijn 32 Den Helder Station – Station Zuid – Julianadorp. Opgeheven.

- Lijn 34 Den Helder Station – De Schooten. Gewijzigde route en 1 x per uur in plaats van ieder half uur.

- Lijn 123 Alkmaar Station – De Rijp – Alkmaar Station. Minder ritten. Rijdt op werkdagen één keer per uur. Op zaterdag en zondag opgeheven.

- Lijn 131/132 Hoorn Station – Blokker – Wervershoof – Andijk. Rijdt voortaan alleen nog in de ochtendspits en in de middagspits via Zwaagdijk WFO.

- Lijn 134 Hoorn - Lambertschaag - Middenmeer - Slootdorp - Wieringerwerf. Ma t/m vr in schoolvakanties opgeheven.

- Lijn 150 Alkmaar Station – Nieuwe Niedorp – Schagen Station. Opgeheven.

- Lijn 151/155 Alkmaar Station – Petten - Julianadorp.  Rijdt voortaan tussen Alkmaar en Petten. Traject Petten – Julianadorp opgeheven. Alleen in de spits nog door tot Petten ECN. Geen busdienst meer door Schoorl Centrum.

- Lijn 152 Schagen Station – Callantsoog - Julianadorp. Rijdt voortaan alleen nog tussen Schagen en Callantsoog. Traject Grote Keeten – Julianadorp opgeheven. Enkele scholierenritten (lijn 652) Schagen – Julianadorp – Den Helder komen er voor in de plaats. Op zaterdag en zondag rijdt lijn 152 helemaal niet meer, dus ook niet tussen Schagen en Callantsoog.

- Lijn 157 Alkmaar Station – Tuitjenhorn – Schagen Station. Traject Tuitjenhorn – Schagen Station vervalt ma t/m vr, zaterdags en zondags. Nieuwe lijn 156 Warmenhuizen - Tuitjenhorn - Oudkarspel - Kalverdijk - Schagen, alleen ma t/m vr.

- Lijn 158 Anna Paulowna – Breezand – Airport - Den Helder Station. Opgeheven.

- Lijn 163 Uitgeest - Alkmaar Boekelermeer - Alkmaar Station. Gedeelte van de route door Boekelermeer vervalt.

- Lijn 164 Castricum Station – Egmond Binnen – Egmond aan Zee. Rijdt voortaan alleen nog in de ochtend- en middagspits. Tussen de spitsen en op zaterdag en zondag opgeheven.

De Overstapper belbus (lijnen 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733 en 734) verdwijnt.

Voor enkele (maar lang niet alle) opgeheven trajecten komt er een belbus ("Overal Flex") in de plaats. Een belbus komt in de volgende plaatsen:

alleen op zaterdag en zondag: Midwoud, Nibbixwoud, Hauwert, Oostwoud, Callantsoog, Schagerbrug, 't Zand, Graft-De Rijp, West-Grafdijk, Noordeinde, en Grootschermer;

en ook 's avonds in Dirkshorn, 't Veld, Winkel en Bakkum (ook tussen de spitsuren), en de hele week in Breezand.

Op andere vervallen verbindingen moeten mensen voortaan een gewone taxi nemen.

Het 'Vervoerplan Noord-Holland Noord vanaf 22 juli 2018' is te lezen op:https://www.connexxion.nl/wat-gaat-er-veranderen/1471

De nieuwe dienstregelingen ingaande 22 juli 2018 staan op: Connexxion lijnfolders

U bent hier