h

Voorkom duidenden ontslagen in de thuiszorg

18 juli 2007

Voorkom duidenden ontslagen in de thuiszorg

Diverse media kwamen deze maand met het bericht dat er duizenden ontslagen gaan vallen in de thuiszorg. Het NRC handelsblad schreef zelfs: het wordt het grootste aantal ontslagen sinds de sluiting van de mijnen. De reden is het feit dat sinds de WMO gemeenten verantwoordelijk zijn voor de inkoop van huishoudelijke hulp en die hulp inkopen voor zo laag mogelijke prijzen. Prijzen waarvoor thuiszorgorganisaties geen vaste krachten kunnen inzetten. Dus die worden gevraagd als freelancer te gaan werken: weg CAO (verworvenheden van jaren strijd worden bij het afval gezet) en de klant (vaak bejaard) wordt gebombardeerd tot werkgever met alle lasten (onmogelijkheden?) van dien.

De SP in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de ontslagen en wil voor vrijdag antwoord van de minister over wat zij aan deze situatie denkt te doen en hoe zij ervoor wil zorgen dat mensen die dat nodig hebben goede hulp kunnen blijven krijgen. Noord-Holland heeft ook een verantwoordelijkheid bij het in uitvoering brengen van de WMO. Dus als die uitvoering blijkt te resulteren in ellende, dan zal ook de provincie aan de riemen moeten gaan trekken om de 'ellende' uit de wereld te helpen, zeker een provincie die voorgeeft behoud van werkgelegenheid alsmede zoiets als het mensen in staat stellen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, uitermate belangrijk te vinden. Vandaar dat de SP-statenleden Fred Gersteling en Carlien Boelhouwer de volgende vragen aan GS stellen.

- Kunt u ons zeggen wat de situatie is in Noord-Holland: gaan daar ook ontslagen vallen?
- Zo nee, kunt u dat toelichten?
- Zo ja, waar gaan die vallen, in welke regio's, hoe gaat dat opgevangen worden, bent u daarbij ook tot enige hulp (wat dan) bereid? Uw antwoord graag toelichten.

In de opmaat naar de genoemde laatste berichten over de nieuwe situatie: gemeenten kopen thuiszorg in, in plaats van rijk is verantwoordelijk, werd/wordt nogal eens de kwaliteit van de 'nieuwe' thuiszorg ter sprake gebracht. Inhuren van ongediplomeerde huishoudelijke hulpen in plaats van zoals het vroeger ging: thuiszorgwerkers met een bepaalde zorgopleiding. Laatstgenoemden signaleerden als vanzelf als een cliënt meer hulp nodig had dan gedacht en zorgden ervoor dat cliënt die andere hulp ook kreeg, de huishoudelijke hulp van nu heeft dat inzicht niet. Het gevolg: de cliënt moddert te lang door met te weinig hulp en dat moet gevolgen hebben voor de situatie van de cliënt.

- Kent u die berichten?
- Kunt u ons zeggen in hoeverre deze berichten berusten op waarheid? Kunt u in uw antwoord aangeven waar u uw antwoord op baseert, dat is: is er onderzoek naar gedaan en wat zijn de resultaten?
- Mocht op dit gebied, zie vraag hierboven, nog geen onderzoek zijn gedaan, bent u dan bereid dit te onderzoeken?
- Zo ja, wanneer kunnen we resultaten verwachten?
- Zo nee, kunt u dat toelichten?

U bent hier