h

Ondermijning ten top op camping Ursemmerhof!

25 april 2023

Ondermijning ten top op camping Ursemmerhof!

Foto: Heidi Bouhlel / SP

Zondagmiddag 24 april was ik uitgenodigd een kijkje te komen nemen op camping Ursemmerhof, een camping gelegen aan recreatieplas Ursemmerplas te Ursem. Rondom de plas is er veel natuur waar tot voor kort niet alleen de caravan-bewoners gebruik van konden maken maar ook de bewoners van gemeente Koggenland. Aan de rand van deze natuur staan caravans met een vaste standplaats, was er een veldje waar tenten neergezet konden worden en kon je er ook een seizoensplek huren voor je trek-caravan. Helaas hebben de eigenaren van de camping die opereren onder de naam Ursemmer BV andere plannen.

Veel blubberpaden, gesloopt openbare sanitair, verdwenen kindertoestellen, steeds meer lege standplaatsen, een uitgebrande caravan en vervuild water in de Ursemmerplas, overstijgt de mooie omgeving. Het veldje waar bewoners van Koggenland hun handdoekje neer konden leggen en genieten van het mooie weer, is alleen nog te herkennen aan het bordje “Dagrecreatie, honden niet toegestaan”

Ursemmerhof BV wil de camping herstructureren naar een heus beachresort. Camping Ursemmerhof moet in de toekomst Beach Resorts Noorderduyn gaan heten. Voordat het zover is, ondergaat de camping een metamorfose. Alle campingbewoners moeten verdwijnen; net als tentplaatsen, seizoensplaatsen en de dagrecreatie. De laatste drie plekken waren voor de eigenaren geen probleem: ze werden gewoon niet meer toegestaan en de plekken waren niet meer te huur.

Echter, de campingbewoners met een vaste standplaats is een ander verhaal. De opzegging die de campingbewoners afgelopen december ontvingen, wordt aangevochten bij de rechter; er ligt immers nog geen concreet plan en vergunningen zijn ook nog niet aangevraagd, terwijl dit één van de vereisten is om een vaste standplaats op te kunnen zeggen. De eigenaren van het park lijken zich er niks van aan te trekken en zijn gewoon begonnen met het bouwen van de “duurzame” bungalows die gestabiliseerd worden door bielzen. De teerlucht komt je tegemoet wanneer je erlangs loopt. Deze bielzen kunnen schadelijk zijn voor de natuur. Dus hoezo duurzaam?

Volgens de plattegrond in de brochure moeten alle bomen rondom het meer verdwijnen, ze zijn hier en daar al begonnen met bomen te kappen. Vorig jaar zat er een ransuil in een boom die gewoon gekapt werd. Deze eigenaren lijken overal schijt aan te hebben. Het meer wordt niet meer gezuiverd, het waterzuiveringssysteem staat uitgeschakeld. Ook hebben de eigenaren van de camping in 2019 een subsidie van €60.000,- euro van de provincie om het water weer schoon te maken geweigerd.

Campingbewoners mogen geen gebruik meer maken van de kantine waar ze voorheen van alles organiseerden, dit doen ze nu zelf waarbij één van de bewoners diens caravan en tuin ter beschikking stelt. Denk aan eieren zoeken met Pasen of een bingo. Voor de kinderen is er niet veel meer te doen op de camping. Alle speeltoestellen zijn weg. In een wijk in de buurt van de camping werden speeltoestellen vervangen en de oude toestellen mochten in samenspraak met de campingbewoners in bruikleen geplaatst worden op de camping, dit is helaas geweigerd door de eigenaren. Waarom zou je de kinderen speelplezier gunnen als je ze liever ziet verdwijnen. Ook de kinderboerderij is weg, alleen de haan is er nog. Niet alleen de campingbewoners worden uitgerookt; ook de dieren moeten het ontgelden.

In diverse krantenartikelen hebben we kunnen lezen dat de wethouder en gemeenteraad van de gemeente Koggenland de gepresenteerde brochure omarmen, ze vinden het een fantastisch plan. Of het een haalbaar plan is kunnen ze nog niet weten, want er zijn geen vergunningen aangevraagd en is er geen natuurtoets geweest. Volgens de wethouder is dit niet nodig. Hoe kan ze dit weten als er nog geen concreet plan ligt? Aangezien bekend is dat er onder de directie een oud-directeur van Topparken bevindt die bekend is met witwassen en fraude, en aangezien een geldschieter om deze reden uit het project is gestapt - en inmiddels beslag heeft gelegd op de kantine en een deel van de eerste fase bungalows die gebouwd zijn om nog wat van zijn geïnvesteerde geld terug te zien - zou je toch denken dat een gemeente direct een Bibob-onderzoek start. Helaas vinden ze ook dat niet nodig. Je zou er bijna wat van denken.

Afgelopen zomer zijn er van de SP twee moties aangenomen in de provincie die zeggen dat Gedeputeerde Staten in overleg gaan met gemeenten om een Bibob-onderzoek te starten bij parken die verkocht zijn maar waar nog geen concreet plan ligt en om in gesprek te gaan dat de diversiteit van kamperen gewaarborgd blijven. Camping Ursemmerhof is een voorbeeld waar beide mogelijk is. Ik zal Gedeputeerde Staten door middel van Statenvragen herinneren aan de aangenomen moties.

Heidi Bouhlel

Update:

Inmiddels zijn de statenvragen gesteld. Deze zijn op 26 april aangeleverd en moeten binnen 30 dagen door Gedeputeerde Staten worden beantwoord.

U treft de vragen van Statenlid Heidi Bouhlel hier aan.

U bent hier