In wiens belang?
In wiens belang?
Bij zo’n beetje alles wat er gebeurt of gedaan gaat worden stel ik mijzelf de vraag in wiens belang het dan is. Vandaag sta ik stil bij datacenters. In datacenters wordt heel veel informatie opgeslagen. Je zou ze de bibliotheken van de moderne tijd kunnen noemen. Ook leggen datacenters contacten tussen mensen. Men spreekt dan van connectiviteit. Het internet is niet meer weg te denken en de nieuwsberichten over nieuwe technologieën lossen elkaar af. Data zijn er voor altijd. Opschonen doet men niet aan, dus is er steeds meer behoefte aan ruimte om data in op te slaan.
Natuurlijk, we doen er allemaal aan mee. Vaak is er geen andere mogelijkheid. Je loon ontvangen of de huur betalen gaat nu via het net. Televisie kijken ook. Net als Facebook of Netflix. En er komt steeds meer bij. Schiphol doet aan gezichtsherkenning. De dokter moet in het patiëntendossier bijhouden welke handelingen hij heeft verricht om het via de verzekeraar vergoed te krijgen. Via de TomTom kunnen we niet alleen onze weg vinden, maar kan ook bijgehouden worden hoe mensen reizen en wanneer het druk is op de weg. De OV-chipkaart houdt bij op welke lijnen het meest verdiend wordt, wat weer handig is bij aanbestedingen. U weet zelf ongetwijfeld nog veel meer op te sommen.
Wat dan gewoon stom is wanneer kritische kanttekeningen bij datacenters geplaatst worden, dit argument naar voren gebracht wordt: u doet er toch zelf ook aan mee? Dat er voor de meeste mensen geen ontkomen aan is, wordt voor het gemak even vergeten. Netflix of TikTok is een keuze, maar je bankzaken kunnen niet anders meer dan hoe het nu gebeurt. En kritische kanttekeningen zijn er zeker te plaatsen. Die datacentercomputers slurpen energie. De grootste wel het totale
energieverbruik van een stad als bijvoorbeeld Alkmaar. Verder moeten die computers gekoeld worden. Het water dat daarvoor nodig is kan dan niet op een andere manier gebruikt worden. En verder nemen ze enorm veel ruimte in beslag. Datagiganten als Microsoft en Google hebben hun voorkeur voor Nederland lang geleden al geventileerd. Ze noemen de veilige situatie (geen oorlogen, geen binnenlandse trubbels), maar het vermoeden is sterk dat er meer redenen zijn. Zoals een gewillige regering die niet al te strenge regels stelt en meebeweegt met deze multinationals.
In de vergadering van Provinciale Staten heb ik daarom gevraagd wat Nederland of in ons geval Noord-Holland er nu mee opschiet als er nog meer datacenters worden toegelaten. Gaan deze bedrijven vennootschapsbelasting betalen? Hoe wordt de OZB berekend? Gaan zij betalen voor het aanleggen van warmtenetten zodat de restwarmte voor gratis verwarming van woningen gaat dienen? Gaan zij de waterschapsbelasting voor hun rekening nemen? Allemaal vragen om duidelijk te krijgen in wiens belang wij onze kostbare ruimte beschikbaar moeten stellen. Ruimte die gebruikt wordt om astronomische winsten mee te behalen.
Ik denk dat ik het antwoord op die vragen wel weet.