h

Geld moet rollen

16 juni 2022

Geld moet rollen

Foto: Foto / Immages of money

‘Geld moet rollen’ is een bekende uitspraak die je vooral in ondernemersland hoort. Wanneer geld rolt, gebeuren er mooie dingen, zegt men. Op zich is dat natuurlijk waar. Stop het in een oude sok, verberg het onder je matras of bewaar het in een la en je zult zien dat er niets verandert.

Veel belangrijker dan de constatering dat geld moet rollen, is de vraag waar dat geld dan naartoe moet rollen. U zult waarschijnlijk onmiddellijk zeggen dat het niet uw kant op rolt en dat is - een enkele uitzondering daargelaten - een waarheid als een koe. Zo is het nu eenmaal geregeld in Nederland. En hoewel het in het verleden ook al zo was - zeker met de huidige kabinetten onder leiding van Mark Rutte - kunnen we wel stellen dat het geld de verkeerde kant op rolt. En telkens in mooipraat verpakt.

Ik noem een paar voorbeelden: De zorg werd te duur, dus moest er gereorganiseerd worden. Voortaan zou iedereen particulier verzekerd worden, want dat zou de kwaliteit verhogen en de zorgkosten laag houden. Het resultaat? Verhoging van de zorgpremies, de eigen bijdrage, vergroting van de macht van de zorgverzekeraars, waardoor de mondzorg en de fysiotherapie uit het basispakket verdwenen. De zorgverzekeraars spinnen er garen bij.

Het eigen huizenbezit moest worden gestimuleerd, want dan zou iedereen de woning krijgen die bij hem of haar past. De hypotheekrenteaftrek werd bedacht en later mochten ouders heel voordelig honderdduizend euro aan hun kind schenken voor de aanschaf van een woning. Het resultaat? Heeft u even? Maar de samenvatting is dat er geen betaalbare woning meer te vinden is in dit land. Heb je niet zo’n dikke portemonnee, dan ben je de klos.

Minister Hoekstra riep aan het begin van de  coronacrisis: "We gaan u financieel helpen, we hebben diepe zakken". Even deed de regering wat ze moest doen: ze liet het geld rollen en hield Nederland draaiend.

En hoe is het nu?

De ondersteuning van de openbaar vervoerbedrijven wordt eind van dit jaar stopgezet. Met als gevolg dat 20 tot 30% van het openbaar vervoer zal verdwijnen. Deze dagen wordt er over de overheidsuitgaven gesproken in de Tweede Kamer en het ziet er somber uit. Heel somber. Verlaging van BTW op (gezond) voedsel en energie: ‘moeilijk, moeilijk’. Geld voor de gemeentes om WMO en Jeugdzorg te kunnen verzorgen: ‘moet omlaag’. Minimumloon omhoog naar 14 euro (moet als gevolg van de prijsstijgingen al naar 15,50 euro): ‘niet te snel’.

Geld moet rollen. Maar dit kabinet laat het wel de verkeerde kant op rollen. Stel je eens voor dat iedereen een inkomen zou hebben waar je normaal van kunt rondkomen. Een kwestie van politieke keuzes maken. Ook van dit kabinet valt dat echter niet te verwachten.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier