h

NEE-NEE

5 januari 2021

NEE-NEE

Foto: Foto / Maassluis24

Toen ik een jaar of zestien, zeventien was, ontwikkelde ik mijn belangstelling voor politiek. De ervaringen uit mijn jeugd in mijn buurt, op school en aansluitende opleiding, in vakantie- en bijbaantjes enzovoorts maakten dat ik toen al tot de conclusie kwam dat de wereld niet eerlijk in elkaar steekt. Er moest zoveel veranderen, vond ik, ik had alleen geen idee wat de beste manier zou zijn om dat voor elkaar te krijgen.

Wat was ik blij met de krant van de SP die in mijn brievenbus viel. Daarin stond in duidelijke bewoordingen opgesomd wat er mis was in Nederland en de rest van de wereld, maar vooral stond die krant vol met ideeën over verandering. Ik besloot me verder te verdiepen in die SP, werd lid, werd actief lid, werd gemeenteraadslid en lid van Provinciale Staten en heb daar nog geen seconde spijt van gehad. De SP is de beste partij waarmee een eerlijk Nederland bereikt kan worden. Dat ontdekte ik toen, daar ben ik nog steeds van overtuigd.

Er zijn op dit moment veel mensen in Nederland die vinden dat dingen anders moeten. Dat zuigen zij niet uit hun duim. Dat komt door hun ervaringen. Zij hebben de laatste jaren gemerkt dat hun bus niet meer rijdt, zij hebben gemerkt dat hun huurwoning slecht onderhouden wordt maar ondertussen wel steeds duurder, zij merken dat hun AOW of uitkering niet geïndexeerd wordt terwijl de ziektekosten stijgen. Zij horen over of hebben zelf ervaring met de kindertoeslagenaffaire of de covidpandemie.

Wat zou ik deze mensen een krant in de bus gunnen van de SP, waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe misstanden zijn ontstaan, maar veel belangrijker: hoe die kunnen worden opgelost. Hoe met een grote SP nog veel meer bereikt kan worden. Alles voor eerlijke lonen, eerlijk werk, eerlijke woonomstandigheden, eerlijke zorg. Een eerlijke maatschappij.

Maar ja, dan is daar de NEE-NEE sticker. Een SP-krant mag daar niet in de bus.

Ik durf te wedden dat de mensen met zo een sticker op de brievenbus, deze hebben geplakt vanwege de overdaad aan reclamefolders of huis-aan-huisbladen. Elke keer die rommel ongelezen naar de papierbak brengen is natuurlijk vervelend. Maar met het badwater (het oud papier) is naar mijn mening ook het kind weggegooid. Informatie van politieke partijen is geen reclame zoals winkels die verspreiden. Deze informatie kan - net zoals dat met mij gebeurde - je handvatten geven hoe je mee kunt doen om de wereld te veranderen.

“Maar ik heb toch Facebook?” kun je soms als reactie horen. Dat is waar, maar ik denk dat daar lang niet altijd berichten voorbij komen waarmee je echte veranderingen kunt bereiken.

Ik heb een idee. Wanneer de mensen met een NEE-NEE sticker of een NEE-JA sticker (of in sommige gemeentes een JA-JA sticker, leve de verwarring) nu eens naast hun brievenbus een volgende sticker plakken. De tekst daarop? Wat dacht u van: “SP-kranten of flyers zijn welkom!”? En dat daardoor meer mensen zullen zeggen: “De SP, zo gek nog niet, ik stem erop, JA!”


Al geïnteresseerd voordat u belangrijk politiek nieuws binnen krijgt? Via deze link kunt u het verkiezingsprogramma van de SP inzien. Op 17 maart 2021 kunt u uw stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier