h

Scheikunde en kapitalisme

15 december 2019

Scheikunde en kapitalisme

Foto: SP / eduvip.nl

Je moet tegenwoordig welhaast universitair zijn opgeleid om de superbelangrijke onderwerpen te kunnen volgen die dagelijks in het nieuws staan. NOx, PM10, NH3, CO2, GenX. Er is wat mee aan de hand. En niet niks ook. Het is allemaal gif. En in bepaalde concentraties zeer slecht voor mens en natuur.

De concentraties van bovengenoemde scheikundige stoffen zijn hoog. In Nederland en in grote delen van de wereld. En zij zijn het resultaat van de manier waarop er geproduceerd wordt en de hoeveelheid energie die daarvoor gebruikt is en wordt om te kunnen produceren.

In de kapitalistische economie draait het eigenlijk maar om één ding: ‘hoeveel geld kan ermee verdiend worden?’. Dan maakt het niet uit wat er geproduceerd wordt. Of hoeveel. Het gaat om het zo laag mogelijk houden van de kosten tijdens de productie, want dan is de hoeveelheid geld die dat opbrengt het hoogst.

Productiemiddelen

Kosten van productie kunnen laag gehouden worden door grondstoffen zo goedkoop mogelijk in te kopen. Bijvoorbeeld koper of kobalt uit mijnen in Afrika, waar kinderen voor een aller karigst beetje geld in zo onveilig mogelijke omstandigheden moeten werken. Ook in Nederland wordt gekeken naar het zo goedkoop mogelijk houden van loonkosten, dus werken mensen steeds vaker op flexcontracten of als ZZP’er. Productiekosten laag houden kan ook door de uitstoot van scheikundige stoffen gewoon te laten gebeuren.

Dat ons land nu te maken heeft met gevaarlijk hoge hoeveelheden stikstof, fijnstof, broeikasgassen en PFAS komt doordat jarenlang is weggekeken. De lusten waren voor de bedrijven, lees: de winst. De lasten voor de omgeving: lees de bevolking, de natuur.

Foto: SP / deoemma.nl

Minder uitstoot

En omdat gezondheid letterlijk van levensbelang is, moet er wat gebeuren. En snel ook. Het zou rechtvaardig zijn als de lusten nu eens voor de bevolking en de natuur zouden zijn en de lasten voor de bedrijven. Het is dus aan de regering om de juiste maatregelen te nemen. Voorlopig laat het kabinet Rutte de oren nog naar het bedrijfsleven hangen.

O ja, je hoeft trouwens helemaal geen sjoege van scheikunde te hebben om de lariekoek van PVV en Forum voor Democratie te kunnen doorprikken. Hun ontkennende verhaal houdt de uitstoot van gif gewoon in stand. Omdat zij het kapitalisme nooit zullen veranderen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier