h

Overleeft de reus in de duinen?

25 november 2019

Overleeft de reus in de duinen?

Foto: Johan Wieland / Flickr

Bij mijn aantreden als statenlid (maart 2019) verheugde ik me op een aantal onderwerpen. Een ervan was Tata Steel: een permanent rook uitbrakende reus midden in een Europees beschermd duingebied, en dat in een zeer dichtbevolkt gebied.

Een van de laatste grote industriële complexen die ons land nog kent. Een werkgever van formaat voor de regio IJmond en wijde omtrek. De naamgever en organisator van het beroemdste schaaktoernooi ter wereld. Een voorloper in de zoektocht naar 'duurzaam staal', uiteindelijk volledig geënt op recycling. Maar ook de veroorzaker van grafietregens en geluid- en geuroverlast, met loodgehaltes die boven de blootstellingsnorm liggen, hoogoplopende emoties in de steden en dorpen rondom, kritische vragen over het functioneren van de Omgevingsdienst, en in de ogen van de landelijke inspectiedienst ILT een wankelmoedig optreden van het provinciaal bestuur. En nu net de mededeling dat het niet gaat lukken om de NOx-uitstoot terug te dringen. (Bron: NHD, 24/11/2019)

Werkgever van velen

En toen was daar ineens de bezuiniging, opgelegd vanuit het moederbedrijf in India, aangejaagd door een door overaanbod verziekte wereldmarkt. Drieduizend mensen weg bij de Europese vestigingen, waarvan de meeste in IJmuiden. Tata Steel IJmuiden is al lang niet meer zo'n grote werkgever als het ooit was, maar er werken nog steeds 9000 mensen. En veel werkgelegenheid in de regio is aan Tata Steel gelieerd. De vraag is: kan het bedrijf dit aan, is er een ondergrens en komt die in zicht? Wat zijn de consequenties van massaal vertrek van personeel? Wat betekent dat voor de werkdruk van de blijvers? Hoeveel ruimte blijft er dan nog voor het tegengaan van de milieuoverlast: want dat kost geld. En hoeveel wordt er straks nog geinvesteerd in verduurzaming?

100 jaar

De SP denkt graag constructief en kritisch mee, want het gaat hier niet om een dreigend faillissement van een snackbar of een notariaat. Het stinkt, maakt lawaai, en stoot CO2, stikstofoxiden en grafiet uit, maar het is ook Noord-Hollands erfgoed. In 2018 stond het er honderd jaar, maar staat het er in 2118 ook nog? Overleeft de reus in de duinen? 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier