h

Ondertussen in de Verenigde Staten

24 februari 2020

Ondertussen in de Verenigde Staten

Foto: WeaverPhoto / Flickr

Bent u het ook zo eens met senator en kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Bernie Sanders? Ik wel. Zijn (verkiezings)programma is al vijftig jaar hetzelfde.

Hij strijdt tegen de graaicultuur van het bedrijfsleven. Hij vindt dat de belastingvoordelen voor de rijken en bedrijven flink aan banden moeten worden gelegd, zo niet worden afgeschaft. Hij vindt dat jongeren niet op schulden mogen worden gejaagd als zij door willen leren. Hij vindt dat de gezondheidszorg kapotgemaakt is door het marktdenken en wil een systeem dat zorg kan verlenen aan iedereen. Hij wil een salaris waarvan je fatsoenlijk kunt leven, en niet dat je drie baantjes moet hebben om het hoofd boven water te kunnen houden. Hij wil de macht van de elite, het establishment breken.

Een zeer sociaal programma.

En toch hou ik mijn hart vast of hij het wel gaat halen. Niet vanwege zijn leeftijd. Daar hebben de andere kandidaten ook “last van” (Bloomberg, Trump, Warren zijn ook de jongsten niet meer). Wel vanwege de macht van het geld.

Sanders wil de macht van het grootkapitaal breken. En dat grootkapitaal zal zeker niet uit eigen beweging plaatsmaken voor de macht van het volk, wat een rechtvaardige samenleving wil. Reken maar dat er alles uit de kast getrokken gaat worden om (de campagne van) Sanders in een kwaad daglicht te stellen. En niet alleen door het kamp van de Republikeinen. Wanneer de Democratische kandidaat Bloomberg straks de knip echt opentrekt, zal de strijd pas goed losbarsten. De man is alvast begonnen, maar hij draait nog niet op volle toeren.

Onderwerpen die zullen langskomen zullen over alles gaan, behalve over de hervormingen waar Sanders voor staat: wapenbezit, abortus, vaderlandsliefde, en meer van dit soort emotie-onderwerpen. Allemaal met als doel de aandacht af te leiden van die hervormingen. En er zal verwarring gezaaid worden. Via gekochte reclamezendtijd op tv, op social media, noem maar op. Ook Bloomberg kan ruimschoots over de daarvoor benodigde middelen beschikken.

Of Sanders het haalt is afhankelijk van iets heel belangrijks, namelijk of de kiezer voor de inhoud gaat en of de kiezer niet in de reclamecampagnes van het establishment trapt.

Ik gun de Verenigde Staten van harte een president die er voor iedereen is, niet voor een clubje bevoordeelden.

Tegelijkertijd vraag ik mij af wat de Nederlandse kiezer van het Amerikaanse verkiezingscircus zal opsteken. Ik hoop dat die inziet dat een programma als van Sanders ook voor Nederland de toekomst is.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier